Milan Bandić (1955. – 2021.)

Noćas je iznenada, od posljedica srčanog udara, preminuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

O Milanu Bandiću zna se sve. Ili gotovo sve. Malo je ljudi koji su toliko dugo o(p)stali na hrvatskoj političkoj pozornici kao on, pogotovo onih što su igrali značajne uloge. Njega su bile pune novine. Polarizirao je svojim postupcima i izjavama, nekima se dopadao, drugima ne, ali malo tko je u Hrvatskoj bio indiferentan.

O Bandiću su kolale (i još uvijek kolaju) razne priče. Govorilo se kako gradskim novcem kupuje izbore, da mulja s poslovima, zapošljava preko veze, kumovi i kumeki… Afere su se nizale, ali isto tako govorili su da kad u Zagrebu imaš neki problem onda se obratiš njemu, kako je mnogima pomogao i da iza njega nešto ostaje. Sigurno da ostaje, reći će kritičari, ostaju dugovi.

Moglo bi se reći da su i jedni i drugi u pravu. Da je Zagreb u dugovima znaju i gradski golubovi, ali isto tako za vrijeme mandata Milana Bandića zagrebački je advent tri godine zaredom proglašavan najboljim u Europi, dobili smo utrku svjetskog kupa u skijanju na Sljemenu a uskoro bi trebala proraditi i žičara – doduše najskuplja na svijetu.

Ovo što sam spomenuo samo je kap u moru svega onoga što se dešavalo u njegovih šest mandata kao gradonačelnika.

Je li Milan Bandić bio dobar ili loš gradonačelnik? O tome će se vjerojatno bolje suditi s vremenskim odmakom. Ali, činjenica je kako je on bio možda i najveći kandidat za gradonačelnika na slijedećim izborima. Većina njegovih političkih protivnika svoju je predizbornu taktiku temeljila upravo na kritici njegovog rada. Sada će s njegovim odlaskom svi oni morati iz temelja mijenjati svoju taktiku.

Milan Bandić je sigurno čovjek koji je obilježio hrvatsku političku i društvenu scenu i snažno utjecao na događaje ne samo u Zagrebu već u cijeloj Hrvatskoj. Njegovim odlaskom Hrvatska je izgubila osebujnog političara i čovjeka, a Zagreb velikog gradonačelnika.

Aleksandar Olujić