Foto: screenshot

Sportski svijet je u šoku, preminuo je legendarni rukometaš Zlatko Saračević.

Saračeviću je pozlilo jučer, nakon utakmice i pobjede njegove Podravka Vegete nad Lokomotivom, dok je vozio kući Podravkinu trenericu vratarki Barbaru Stančin. Kako piše Podravski list, liječnici su ga reanimirali 40-ak minuta, ali nažalost nisu ga uspjeli spasiti.

Zlatko (Zlatan) Saračević rođen je 5. srpnja 1961. u Banja Luci gdje je u Borcu 1978. započeo svoju rukometnu karijeru. S Borcem je u deset godina osvojio kup (1979.) prvenstvo (1981.) bivše države da bi prešao u zagrebački Medveščak s kojim osvaja dva kupa Jugoslavije (1989. i 1990.). Potom odlazi u Francusku, najprije u Girondins de Bordeau a potom u USAM Nîmes s kojim osvaja francusko prvenstvo i kup. U Francuskoj ligi je osim u Bordeau i Nîmesu igrao za Créteil i Istres prije nego što će se (1997.) vratiti u Zagreb gdje će s Badelom usvojiti tri prvenstva Hrvatske i igrati dva puta u finalu Lige prvaka (1998. i 1999.). Iz Zagreba odlazi u mađarski Veszprém s kojim će također postati doprvak Europe (2002.), osvojiti dva prvenstva i jedan kup Mađarske. Igračku karijeru okončao je 2003. u riječkom Zametu.

Bio je član reprezentacije Jugoslavije s kojom je osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Švicarskoj 1986. i brončanu medalju na Olimpijskim Igrama 1988. u Seulu. S hrvatskom rukometnom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Mediteranskim Igrama 1993., brončanu medalju na Europskom prvenstvu 1994., srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu 1995. i kao najveći uspjeh zlatnu medalju na Olimpijskim Igrama 1996. u Atlanti.

Poslije igračke karijere posvetio se trenerskom poslu. Vodio je Zamet, Čelik iz Zenice, mađarski Nyíregyházi KSE, PPD Zagreb, a bio je i pomoćni trener hrvatske reprezentacije. Od 2018. trener je Podravke Vegete.

Dobitnik je Državne nagrade za šport “Franjo Bučar” 1996. kao član hrvatske rukometne reprezentacije.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here