Priopćenje udruge Mali zeleni – Ilegalni otpad na području DIOKI-a ekološka bomba

Odlagalište otpada na zemljištu DIOKI-ja služi za ilegalni dovoz otpada.
Iz satelitskih snimaka je vidljivo da je smećem zatrpano jezero. Građani lokalnih kvartova Resnik i Žitanjak su zabrinuti za vlastito zdravlje. Strahuju od ekološke katastrofe kao što se nedavno dogodila na Jakuševcu.

Otpad na odlagalište se svakodnevno dovozi u kasnim popodnevnim i noćnim satima. Na odlagalištu se često mogu vidjeti kamioni od Komunalca Samobor. Pitamo se, znaju li građani grada Zagreba da se u njihovom susjedstvu, u blizini jezera na Žitnjaku na nelegalan način odlaže Samoborski i drugi otpad. Također, vidjeli smo i kamione stranih registracijskih oznaka (Slovenija i Austrija) da u velikim količinama dovoze otpad.

Mnogi naši susjedi još uvijek nisu spojeni na javnu vodovodnu mrežu već vodu piju iz vlastitih arteških bunara.
Već neko vrijeme se žale da im voda više nije pitka. U blizini zemljišta nalaze se umjetno stvorena jezera i izvori pitke vode.

Tvrtka „e- kolektor d.o.o. u stečaju“ koja je prije koristila tu lokaciju je na tom odlagalištu ostavila preko 10.000 tona otpada kojeg je sada potrebno zbrinuti, ponovno o trošku građana jer je tvrtka u stečaju, a dio navedenoga otpada je i otpadna
ambalažna plastika koju je tvrtka e-kolektor preuzela od Grada Zagreba te naplatila uslugu zbrinjavanja kao i otpad sa zagrebačkih groblja od kojih je također e-kolektor naplatio uslugu zbrinjavanja.

Bivši vlasnik firme „e-kolektor“ je Ivica Todorić a gospodin Ilija Špikić mu je bio osoba od velikog povjerenja.
Na istoj lokaciji na kojoj je zabranjen rad firmi e-kolektor se nastavlja kriminalna djelatnost zbrinjavanja otpada bez dozvole i minimalnih tehničkih-tehnoloških uvjeta koje propisuje zakon.

Stvarni voditelj poslovanja i indirektni suvlasnik u tvrtkama e-kolektor d.o.o., a sada SAUBERMACHER-EKP d.o.o. je Ilija Špikić preko firme Trgo-sirovina koristi mogućnosti sporog sustava kontrole inspekcijskih službi i nejasnih
Zakona iz područja zaštite okoliša te ponavlja „postupke“ gospodarenja tj. (ne)zbrinjavanja otpada na isti način kao i u tvrtki e-kolektor bez sankcioniranja bilo kakvog protuzakonitog postupanja i ostavljanja otpada na brigu i trošak građanima uz pribavljanje osobne imovinske koristi.

Snimke iz zraka svjedoče katastrofi koja se upravo dešava u srcu Zagreba. Na snimkama se vidi kako je prije izgledalo snimljeno područje. Trenutno se prema nekim procjenama nalazi preko 40.000 tona otpada koji može ugroziti stanovnike ne samo istočnog dijela Zagreba nego puno šire područje.

Akcija zabrinutih građana Mali Zeleni sa Žitnjaka poziva medije da objave priču kako bi institucije napokon počele kažnjavati kriminalce i poduzimati pravne radnje. Pravomoćnim rješenjem o uklanjanju otpada se nije ništa postiglo. Pitamo se jeli ovo još jedna u nizu sprega između politike i kriminala?