Budite još mudriji, probajte s Mudricom

Autor: Marjan Gašljević

Moji unuci Matko i Luce sa svojih 8 i 10 godina vrlo su zanimljivi u načinu gospodarenja svojim novcem. Makar brat i sestra dijametralnu suprotno razmišljaju i postupaju s novcem. Naravno, kako se novac s kojim raspolažemo zarađuje i ne znaju previše makar su im roditelji po cijele dane na poslu. Uvjereni su da treba sammo otići do bankomata, gurnuti karticu i uzeti novaca koliko trebaš. I ako ne znaju za što razuvjerili smo ih da to baš i ne ide tako. Od tada oni, za svaki slučaj, novac koji dobiju od mame i tate, baka i djedova, strina i stričeva, teta i tetaka i ostale bliže i dalje rodbine, čuvaju taj novac u svojim „supertajnim pretincima“. 8-godišnji Matko je tvrdi pobornik štednje pod svaku cijenu dok 10 godišnja Luce voli i potajnu uzeti 10 – 20 kuna pa otići si kupiti neku, najčešće bezveznu, sitnicu. Njoj, u stvari, nije do te sitnice već isključivo do samostalne kupnje svojim novcima. Mi „starci“ taj različiti pristup tumačimo genetskim naslijeđem makar i Matko i Luce tumače da su baš njihove odluke mudre. Jesu li?

„Mudra je ona osoba koja zna što je najvažnije u životu.“
Mama

„Još je mudrija ona osoba koja zna to i ostvariti.“
Mudrica

Iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade kojeg vodi državna tajnica dr. Željka Josić ponuđeno je rješenje za dobre i mudre odluke s kojima će biti zadovoljni i šparni Matko i rastrošna Luce a još više njihovi roditelji. Štedjeti moramo ali moramo i kupovati pa kako onda naći neku sredinu. Pa eto, štedjeti kupujući.

Poticajne obiteljske i populacijske mjere predstavljaju prioritet djelovanja Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koje je usmjereno na dugoročno poboljšanje demografskih kretanja i stvaranja povoljnog i poticajnog okruženja za obitelj i mlade.

„Dječja kartica predstavlja simbol društvenog konsenzusa oko demografske obnove s ciljem promoviranja obitelji s više djece“, ističe državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić.

U tom društvenom konsenzusu okupljen je široki spektar javih i privatnih partnera iz kulturnog, gospodarskog, zdravstvenog, obrazovnog, sportskog i drugih – za obitelj – bitnih područja.

Zato vjerujemo kako će se e-Dječja kartica, kao pronatalitetna mjera koja će za obitelji s više djece osigurati i više popusta i pogodnosti, implementirati u svakodnevicu onih kojima je najpotrebnije – roditelja i njihove djece.

 

Za korištenje je dostupna putem mobilne aplikacije „Mudrica“, na jednostavan i pristupačan način. Budući korisnik e-Dječje kartice trebat će podnijeti zahtjev za korištenje u sustavu e-Građani gdje je otvorena usluga e-Dječja kartica. Po dobivanju aktivacijskih podataka, instaliranja mobilne aplikacije „Mudrica“ te unošenja ID-a korisnika i aktivacijskog koda, mogu se koristiti pogodnosti koje Mudrica pruža.

„Ovo je potpuno digitalizirana usluga u sustavu e-Građani zbog koje građani ne trebaju dolaziti na šaltere, već sve mogu obaviti online, a uslugu upotrebljavaju koristeći se mobilnim uređajima. Svjedočimo još jednom doprinosu digitalnoj transformaciji Hrvatske. Sustav e-Građani trenutno broji preko milijun sto pedeset tisuća jedinstvenih korisnika kojima su na raspolaganju 78 usluga.“- izjavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Roditeljima, skrbnicima i udomiteljima – obiteljima, od danas je dostupna e – Dječja kartica “Mudrica“, kartica koja omogućuje povoljniji pristup robama i uslugama kroz sustav popusta i pogodnosti. Prva e-Dječja kartica koja donosi popuste i pogodnosti za sve roditelje!

Popis partnera i informacije o pogodnostima i popustima dostupne su na web stranici Mudrice https://www.e-djecjakartica.hr/