Pčele u zimskom klupku

Tehnički muzej Nikola Tesla obilježiti će prigodnim online predavanjem 7. prosinca, Dan svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Predavanje pod nazivom Pčele u zimskom klupku održat će prof. Nikola Kezić.

Kako pčele zimuju, kako izgleda zimsko klupko, kakve su se sve košnice koristile na našim prostorima od davnina do danas, kao i još niz zanimljivosti o pčelama i pčelarstvu, saznat će oni koji će nazočiti predavanju. Predavanje profesora Kezića prenosit će se  uživo na Facebook profilu TMNT-a.

Od 8.12.2020. snimka predavanja bit će dostupna na YouTube kanalu Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Predavač prof. dr.sc. Nikola Kezić, čitav se svoj radni vijek bavi pčelama, kao znanstvenik i  edukator.

Profesor Kezić provest će sudionike odjelom Osnove poljodjelstva TMNT-a, koji je dio muzejskog postava od samog otvaranja Muzeja. Riječ je o vizualno vrlo impresivnom postavu kojim se ukazuje na načine obrađivanja zemlje različitim napravama kroz povijest, autor kojeg je priznati hrvatski kipar Lujo Lozica.  Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, ovaj odjel obogaćen je apisarijem –  košnicama sa živim pčelama u suradnji sa tvrtkom PIP d.o.o. Život u košnici posjetitelji mogu promatrati kroz staklene stjenke košnica. Tako se u ovim hladnim mjesecima može jasno vidjeti lijepo formirano zimsko klupko pčela.

ŽELJKO KRZNARIĆ