Ovog vikenda pogledajte ‘Huddersfield’ u ZKM-u

Autor: Aleksandar Olujić

Zagrebačko kazalište mladih ovog vikenda, u subotu 28. i nedjelju 29. studenog u 20 sati prikazuje svoju hit predstavu, dramu „Huddersfield“ Uglješe Šajtinca u režiji Renea Medvešeka.

Danas već kultna drama „Huddersfield“ djelo je jednog od najznačajnijih suvremenih srpskih dramskih pisaca Uglješe Šajtinca koji je za svoj rad već više puta nagrađivan, između ostalih dobitnik je Nagrade „Biljana Jovanović“, Europske nagrade za književnost, Vitalove nagrade, Nagrade „Bora Stanković“ i Sterijine nagrade.

Drama „Huddersfield“, za koju je dobio Steriju, premijerno je izvedena u kazalištu West Yorkshire Playhouse u Leedsu (Velika Britanija) 2004. u režiji Alex Chisholm, a u Srbiji je bila prvi puta prikazana 2005. godine. Više od deset godina bila je izvođena u  Jugoslovenskom dramskom pozorištu i stekla je kultni status. Po njoj je napravljen film, a osim na engleski, na kojem je prvi puta izvedena, prevedena je još i na njemački, poljski i ruski.

„Huddersfield donosi nadasve zanimljivu priču o generaciji tridesetogodišnjaka koji traže svoje mjesto pod suncem. U odnosu na Lijepu našu čak im se i kišovito jorkširsko predgrađe Huddersfield čini obećanom zemljom. Upravo iz te zemlje vraća se jedan od junaka ove predstave, i svojim povratkom otvara nikad riješena pitanja iz vremena za koje su svi mislili da je davno zaboravljeno. „Vidiš, meni Huddersfield zvuči sunčano“ – u toj jednostavnoj rečenici, koju negdje pri kraju drame izgovori jedan od njezinih protagonista, smješten je čitav, brutalan ali nevjerojatno porozan, svijet ovog iznimnog komada o nemogućnosti donošenja životnih odluka, o potrazi za domom, srećom, smislom.
Mračna i dirljiva, Huddersfield je ujedno i nevjerojatno duhovita predstava u kojoj će vas oduševiti i izbor glazbe. Predstavu nosi snaga glumaca mlađe generacije od kojih su neki već afirmirane glumačke zvijezde: Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Mateo Videk, Ugo Korani te Tina Orlandini, a izvrsne su uloge dali i dugogodišnji članovi ZKM-ovog ansambla Damir Šaban i Filip Nola“, kažu u najavi drame iz ZKM-a.

Karte za ovu predstavu možete, dakako, kupiti i online klikom na poveznicu:

https://zekaem.mojekarte.hr/hr/huddersfield/tickets-589964.html