Happy Thanksgiving!

Autor: Aleksandar Olujić

Thanksgiving Day, odnosno Dan zahvalnosti, je praznik koji se u SAD-u slavi četvrtog četvrtka u studenom, a u Kanadi drugog ponedjeljka u listopadu. Osim u ovim zemljama obilježava se i u Liberiji, na Puerto Ricu, Grenadi i Saint Luciji. Ovom proslavom se ranije izražavala zahvalnost Bogu radi blagoslova za važne događaje dok se danas izriče zahvala za sve dobro što se obitelji, odnosno pojedincu, dogodilo te godine.

Danas valjda nema onoga tko nije čuo za Thanksgiving, a zahvaljujući američkim filmovima i oni koji nikada nisu bili u Americi mogli su steći kakav takav uvid u običaj, poglavito u SAD-u, obiteljskog okupljanja oko bogatog stola na kojem se tradicionalno nalazi pečena purica s nadjevom, pire krompirom, batatom, slakim kukuruzom, umakom od brusnica te nabujkom od mahuna s prženim lukom. Pri tome svatko od ukućana prije jela kaže zbog čega je zahvalan, odnosno izdvoji neki sretan događaj iz protekle godine.

U Americi je rašireno ubjeđenje da je prvi puta proslava Dana zahvalnosti održana 1621. godine, na Plymouth Plantation. Naime, 1620. grupa od 102 kolonista iskrcala se, poslije mukotrpnog prijelaza Atlantika brodom „Mayflower“, umjesto u koloniju Virginiju na obalu blizu Cape Coda u današnjoj saveznoj američkoj državi Massachusetts, osnovavši tako koloniju Plymouth. Grupa se sastojala većim dijelom od separatističkih kongregacionista (jednog pokreta untar puritanaca) i manjeg broja anglikanaca koji su zajedno danas poznati kao Pilgrims (Hodočasnici). Prve je zime od bolesti zime i pothranjenosti umrlo 45-oro kolonista. Zahvaljujući Squantu, indijancu iz plemena Patuxet, kolonisti su sklopili sporazum s Massasoitom poglavicom konfederacije plemena Wampanoag kojoj je pripadalo i pleme Patuxet, te su im Indijanci pokazali kako da uzgoje kukuruz i snabdjevali ih s namirnicama. Nakon žetve 1621. kolonisti su organizirali proslavu kojoj su prisustvovali i domoroci. Taj događaj je danas poznat kao „First Thanksgiving“.

Tradicija proslavljanja Dana zahvalnosti potječe iz vremena engleske reformacije za vladavine Henrika VIII. kada su Puritanci, nakon odvajanja Engleske od Katoličke crkve, zahtijevali da se Crkva očisti od katoličkog papizma i da se ukinu svi crkveni praznici. Umjesto njih su uveli Dane pokore (Days of Fasting), koji su proglašavani zbog nevolja poput suše, poplave ili kuge, i Dane zahvalnosti (Days of Thanksgiving) kojima su proslavljali Božiju milost, poput pobjede nad španjolskom Armadom, rođenja kraljice Ane i sl.. Oko toga kada je bila prva proslava Dana zahvalnosti u SAD-u se i danas vode polemike. Prve proslave koje imaju obilježja Thanksgivinga na teritoriju današnjih SAD zabilježene su u 16. st. na Floridi i u Texasu i to od strane Španjolaca i Francuza, a u engleskoj koloniji Virginija 1607. godine. Neki autori smatraju da je proslava danas poznata kao First Thanksgiving bila u stvari samo žetvena svečanost a da je prvi pravi Thanksgiving na Plymouth Plantation proslavljen 1623. godine.

Za vrijeme Američkog rata za neovisnost je od strane Kontinetalnog kongresa više puta proglašavan Dan zahvalnosti, a George Washington je osobno proglasio nacionalni Dan zahvalnosti u prosincu 1877. nakon pobjede kod Saratoge. U godinama nakon rata američki predsjednici, ali i guverneri pojedinih država, su proglašavali Dane zahvalnosti povodom raznih događaja. Abraham Lincoln je u jeku Američkog građanskog rata 1863. proglasio nacionalni Dan nezavisnosti i odredio da bude zadnjeg četvrtka u studenom. Od tada se Thanksgiving slavi u SAD-u svake godine, a jedina izmjena se dogodila kada je 1939. Franklin D. Roosevelt odredio da se umjesto posljednjeg slavi četvrtog četvrtka u studenom.

Osim okupljanja obitelji tradicija je da se za Thanksgiving dijele prilozi za siromašne, pa se tako u svim pučkim kuhinjama dijeli purica za objed i organiziraju se parade. Posebno mjesto u proslavi imaju utakmice američkog nogometa. Prvi Thanksgiving Game odigran je 1876. između momčadi sveučilišta Yale i Princeton, da bi do kraja 19. st. na Thanksgiving bilo održavano na tisuće utakmica. Neke od njih održavaju se i dan danas poput one Massachusetts high schools Boston Latin protiv English High School of Boston. Utakmice college i high school, američkog nogometa nazivaju „Turkey Bowl“, a istim tim imenom zovu i spontane nogometne utakmice koje građani znaju igrati na taj dan po dvorištima i parkovima. Naravno, odigravanje utakmica na ovaj dan prigrlila je i profesionalna nogometna liga NFL tako da se danas održavaju tri utakmice, a neke momčadi tradicionalno igraju na Thanksgiving poput Detroit Lionsa koji to čine od 1934. godine.

Isto tako, tradicija je i održavanje parada, od kojih su neke legendarne poput one koju u New Yorku od 1924. priređuje čuvena robna kuća Macy’s (Macy’s Thanksgiving Day Parade), koja će se održati i ove godine ali zbog COVID-19 pandemije bez posjetitelja tako da će građani ovaj događaj moći pratiti na televiziji.

Thanksgiving je Amerikancima vjerojatno i najvažniji praznik. Dan je to kada se okuplja cijela obitelj, kada se i oni članovi koji žive i rade daleko vraćaju kući samo da bi sa svojima proslavili ovaj dan.

Stoga, dragi naši Amerikanci

Happy Thanksgiving!