Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nasilje nije privatni problem nego neprihvatljivi oblik društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode.
Prema podacima UN-a, od izbijanja epidemije virusa COVID-19, uvođenja mjera izolacije i karantene kako bi se spriječilo njegovo širenje, nasilje nad ženama i djevojkama, a posebno nasilje u obitelji se intenziviralo. U nekim državama se broj poziva za pomoć putem SOS telefona povećao i do 5 puta. U ovoj specifičnoj situaciji, nasilje se naziva “pandemijom iz sjene” (Shadow Pandemic), kao takvo se treba osvijestiti i treba se iskoristiti globalni kolektivni napor da se nasilje zaustavi.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je “Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!” (Obojii svijet u narančasto: financiraj, reagiraj, spiječi, sakupljaj!) Znakovite građevine i znamenitosti bit će osvijetljene narančasto kako bi pokazale svjesnost problema nasilja i solidarnost prema žrtvama te podsjetile na važnost i potrebu budućnosti bez nasilja.

Kao i prethodnih godina, na ovaj će dan započeti globalna kampanja “16 dana aktivizma” koja će trajati do Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca 2020.

ŽELJKO KRZNARIĆ