Nasilje nije privatni problem nego neprihvatljivi oblik društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode.
Prema podacima UN-a, od izbijanja epidemije virusa COVID-19, uvođenja mjera izolacije i karantene kako bi se spriječilo njegovo širenje, nasilje nad ženama i djevojkama, a posebno nasilje u obitelji se intenziviralo. U nekim državama se broj poziva za pomoć putem SOS telefona povećao i do 5 puta. U ovoj specifičnoj situaciji, nasilje se naziva “pandemijom iz sjene” (Shadow Pandemic), kao takvo se treba osvijestiti i treba se iskoristiti globalni kolektivni napor da se nasilje zaustavi.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je “Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!” (Obojii svijet u narančasto: financiraj, reagiraj, spiječi, sakupljaj!) Znakovite građevine i znamenitosti bit će osvijetljene narančasto kako bi pokazale svjesnost problema nasilja i solidarnost prema žrtvama te podsjetile na važnost i potrebu budućnosti bez nasilja.

Kao i prethodnih godina, na ovaj će dan započeti globalna kampanja “16 dana aktivizma” koja će trajati do Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca 2020.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here