Održan Arheološki stručni kamp Prehistory Adventure

Arheološki muzej u Zagrebu kroz tjedan je dana svog Arheološkog stručnog kampa Prehistory Adventure publici ponudio bogat program i niz multidisciplinarnih predavanja na temu pretpovijesti odnosno paleolitika koja su naišla na sjajan odaziv stručne, ali i šire javnosti.

Izvrsna predavanja domaćih znanstvenika i istraživača pretpovijesti, međunarodni okrugli virtualni stolovi o upravljanju paleolitičkom baštinom te o europskim kulturnim pretpovijesnim rutama, tema edukacije o baštini obrađena kroz niz predavanja kustosa AMZ, poveznica paleolitičke baštine s turizmom, interpretacijom baštine, filmom i modernim tehnologijama – sve je to sačinjavalo vrlo sadržajan program Arheološkog stručnog kampa Prehistory Adventure koji je prošli tjedan održan u prostoru Galerije AMZ. Kamp je realiziran u sklopu Interregovog projekta Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu, a s obzirom na ograničenje broja sudionika u Galeriji AMZ, najveći dio publike pratio ga je putem komunikacjske platforme Zoom.

Arheološki stručni kamp je primarno bio namijenjen stručnoj javnosti odnosno profesorima povijesti u hrvatskim školama koji su o kampu bili informirani zahvaljujući odličnoj suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje koja je doprinijela i s predavanjima na temu podučavanja pretpovijesti u školama.

Ravnatelj AMZ Sanjin Mihelić, koji je ujedno bio i moderator međunarodnih okruglih stolova, o cijelom projektu Arheološkog stručnog kampa kaže: “Izuzetno smo zadovoljni odazivom te iznimno pozitivnom povratnom reakcijom struke i šire javnosti. Kamp je u potpunosti ispunio svoju funkciju. Naravno, to ujedno znači i da naš posao na ovom projektu ne samo da nije gotov, već da će itekako imati smisla da odmah počnemo s pripremama za sljedeći stručni kamp: načelno ga možemo najaviti za sljedeću veljaču.“

Dvadesetak predavanja naišlo je na veliki interes sudionika iz cijele Hrvatske te regije, a međunarodni okrugli stolovi odjeknuli su i u stručnim, inozemnim krugovima. Profesori povijesti, muzealci, arheolozi, studenti arheologije i srodnih fakulteta te šira publika u dnevnim su i večernjim terminima s nestrpljenjem iščekivali predavanja i okrugle stolove eminentnih imena. Kristina Martinec, polaznica Sveučilišta Sjever iz Varaždina sažela je dojmove mnogih u nekoliko riječi: “Iskreno vam hvala što ste nam svima omogućili da pratimo predavanja koja su bila stvarno odlična. Ovo je neprocjenjivo i za osobe koje se još nisu u mogućnosti školovati u ovom području, poput mene.”

I  na predavače  je kamp ostavio pozitivan dojam. “Svaka čast na organizaciji, program je bio lijep i zahtjevan, a meni je bilo veliko zadovoljstvo sudjelovati” naglasila je prof. Gordija Marijan (SŠ Hrvatski kralj Zvonimir)  doputovavši s Krka kako bi bila jedan od supredavača na temu Arheoloških susreta koje u hrvatskim školama, već dugi niz godina, održava AMZ.

Neandertalci – daleki rođaci bilo je posljednje predavanje na Arheološkom stručnom kampu, a održao ga je Prof. dr. Ivor Janković s Instituta za antropologiju za brojnu zainteresiranu publiku koja je htjela saznati više o tim pradavnim vladarima Europe. “Izuzetno mi je drago da smo uspjeli zainteresirati široki krug publike, a pogotovo što su profesori povijesti naša predavanja prepoznali kao znanja koja će im koristiti u nastavi. Iako je ovaj kamp prvotno bio zamišljen na lokalitetu špilje Vindije, pokazalo se da je dostupnost predavanja putem komunikacijske platforme pridonijela velikom odazivu pa je kombinacija tih dviju formi svakako put kojim treba ubuduće ići” zaključio je Prof. Janković.