Izvučeni dobitnici kviza Istraživači planeta Z

Po prvi puta, zbog epidemioloških prilika, završnica Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, ujedno i završetak Mjeseca hrvatske knjige, nije okupio djecu iz cijele Hrvatske, već je održan virtualno. Na You Tube kanalu Knjižnica grada Zagreba (https://www.youtube.com/watch?v=clA7L8Z4NkE ) premijerno je objavljena snimka izvlačenja dobitnika bogatih nagrada. Tri glavne nagrade putovat će u Golu, Sesvete i Brod Moravice.

U ovogodišnjem je kvizu pod nazivom Istraživači planeta Z. sudjelovao rekordan broj djece, njih gotovo četiri i pol tisuće iz cijele Hrvatske i to putem 86 narodnih i 293 školske knjižnice. Također, slijedom dugogodišnje suradnje s Gradskom knjižnicom Subotica, kviz su riješila i djeca iz 6 tamošnjih škola i knjižnica, objasnila je pomoćnica ravnateljica KGZ-a Ismena Meić.

U motivacijskom govoru namijenjenog djeci Irma Popović Dujmović, koordinatorica projekata u WWF Adria, istaknula je da je koronavirus jedna pljuska koju je svima nama dala planeta Zemlja te je pozvala djecu da se povežu s prirodom i nastave čitati, jer se upravo u knjigama može puno naučiti o planeti Zemlji.

Svečanost je uveličana nastupom plesnog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih pod vodstvom Marije Bitunjac.

Više informacija možete potražiti na stranici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja: http://www.mhk.hr/kviz/ .

ŽELJKO KRZNARIĆ