Joe Biden – novi predsjednik SAD-a

Autor: Aleksandar Olujić

Kako javljaju najutjecajniji američki mediji, Joseph Robinette Biden Jr. postao je 46. predsjednik SAD-a.

Danas je napokon okončana drama koju je cjelokupna svjetska javnost pratila s velikom pažnjom. Iako još uvijek nisu prebrojani svi glasovi, u Arizoni, Nevadi, Georgiji, Sjevernoj Carolini i Alasci pobjednik se još uvijek ne zna, pobjedom u Pennsylvaniji, koja mu je donijela 20 elektorskih glasova, Joe Biden preskočio je magičnu granicu od 270 glasova koliko mu je potrebno da bude izabran za predsjednika SAD-a.

Ni jedni američki izbori do sada nisu se pratili s ovolikom pažnjom. Razlog tome nije bila samo činjenica da se radi o izborima u zemlji koja je najveća svjetska sila, već to što je dosadašnji predsjednik svojim izjavama i postupcima stalno izazivao (da upotrijebim blagi izraz) čuđenje kako u zemlji tako i u svijetu, a i izborna je kampanja bila ispunjena optužbama, napadima, blaćenjem protivnika kao nikada prije. Izbori su toliko podijelili Ameriku da je bilo govora čak i o mogućnosti nasilnih sukoba.

S posebnom strepnjom na izbore su gledale EU zemlje. Iako je slovenski premijer Janša preuranjenom čestitkom pokazao svoju otvorenu naklonost Trumpu on je ipak ostao u manjini. Većina europskih zemalja navijala je za Bidena, što nimalo ne čudi pošto je Trumpova politika „America first“ poljuljala dotadašnje odnose, a europski čelnici očekuju da će s Bidenom biti puno lakše surađivati.

No, sada je ova priča o izborima gotova i novi američki predsjednik pred sobom ima veliku zadaću. On će morati pokušati ponovo ujediniti zemlju koju su ovi izbori duboko podijelili, ali i obnoviti odnose koje je sadašnja administracija poljuljala.