Održano drugo izdanje konferencija o audio vizualnoj industriji; PROFilm Days

 

PROFilm Days naziv je stručne konferencije koja na jednom mjestu okuplja sve domaće i inozemne stručnjake potrebne za nastajanje bilo koje vrste audiovizualnog djela. Prvo izdanje konferencije održano je lani u kinu Kapltol Boutique Cinema, a uz stručne rasprave i panele, inozemnim producentima je organizirana posebna tura kroz grad Zagreb i njegovu okolicu kako bi se upoznali s raznolikom arhitekturom i dobili ideje za snimanje budućih projekata. Isto tako, navedeni producenti održali su brojne sastanke s domaćim koprodukcijama kako bi ponudili svoje stručnjake i pomoć pri snimanju inozemnih projekata, a što je nužno potrebno za nastajanje svjetski poznatih hitova kao što su Game of Thrones ili Star Wars i od velike važnosti ne samo za filmsku industriju već i za proračun cijele Hrvatske, jer kao što je opće poznato film je prije svega iznimno unosan posao.

Ovogodišnje, drugo izdanje konferencije, održano je jučer, 5. studenog, ali zbog COVID-19 pandemije svi paneli su organizirani online te je i sam program bio usmjeren na nove izazove snimanja u doba pandemije. Prijenos je pratilo više od 400 gledatelja s različitih IP adresa, što je više od prošlogodišnjeg izdanja. Konferencija se održala uz pokroviteljstvo resornog Ministarstva kulture i medija i Gradskog ureda za kulturu te medijsko pokroviteljstvo Jutarnjeg lista. Gosti konferencije bila su velika inozemna imena iz svijeta industrije; svjetski poznati filmski producent Rick McCallum široj javnosti najpoznatiji po dugogodišnjoj suradnji s redateljem Georgeom Lucasom i to na nekoliko njegovih projekata, među kojima su televizijska serija ‘Mladi Indiana Jones’ te tri nastavka popularnih ‘Ratova zvijezda’, Arto Halonen, poznati finski redatelj i producent, koji je snimio dva dugometražna filma na zagrebačkim lokacijama; ‘A Patriotic Man’ i

 

višestruko nagrađivani ‘Murderous Trance’. Nadalje, svjetska organizacija Location Manager Guild Intl. (LMGI) održala je panel u kojem je okupila location managere s višegodišnjim iskustvom rada na velikim i svjetski poznatim projektima kao što su The Bourne Supremacy , A Hidden Life, Dosje X, Transformersi, Wonder Woman, a panel je moderirao Mike Fantasia, predsjednik navedene organizacije i faca među location managerima s više od 35 dugometražnih filmova! Jonathan Olsberg, izvršni direktor tvrtke Olsberg SPI, predstavio je Studiju izvedivosti projekta novog studijskog kompleksa u Hrvatskoj čiju izradu je naručio HAVC na čelu s ravnateljem Chrisom Marcichem koji je također sudjelovao u panelu.

Konferencija je okupila i ključne domaće stručnjake – producente, organizatore filmskih festivala, kinoprikazivače i predstavnike obrazovnih ustanova za filmske djelatnike te predstavnike nadležnih državnih i gradskih tijela koji su sudjelovali u panelima ili pak imali uvodne govore; Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda, producentica s osvojena četiri Emmy-a, te ujedno i organizator konferencije, zatim Christopher Marcich ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, državni tajnik iz Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl i Savjetnik pročelnice gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Nikola Stojadinović.

Državni tajnik iz Ministarstva kulture i medija, Krešimir Partl, održao je uvodni govor prije početka stručnog djela te se osvrnuo na mjere potpore kojima je bio cilj obuhvatiti cijeli lanac vrijednosti od stvaralaštva, proizvodnje, distribucije i participacije kako bi se očuvao sustav i omogućio razvoj u narednom periodu.

Oba velika producenta, Arto Halonen i Rick McCallum, osvrnuli su se na važnost izgradnje studija u Hrvatskoj!

Da je u vrijeme kad sam snimao film u Hrvatskoj postojao studio, sigurno bi ga snimio u cijelosti kod vas, rekao je Halonen u svom panelu, dok je McCallum u svom izlaganju naglasio da bi morali korigirati cijene u realnim granicama, jer je Srbija prihvatljivija u cijenama usluga ali da je također izgradnja studija nužna. Oba producenta su naglasila da imamo odlične filmske djelatnike i da nemaju negativna iskustva sa snimanja iz Hrvatske, a McCallum je čak i kupio kuću na jednom od naših otoka.

Location manageri iz panela Location Manager Guild Intl. (LMGI) objasnili su koliko su porasli troškovi snimanja zbog poštivanja epidemioloških mjera i COVID protokola na setu i brojke su nevjerojatne; za projekt koji se snima 80 dana, trošak uzrokovan Covid mjerama je čak 15 milijuna dolara.

Svi organizatori filmskih festivala složili su se da online izdanja festivala ili pak festivali uživo s razmacima jednostavno nisu to ti festivali koji bi trebali biti i da treba čekati bolja vremena, a do tada koristiti alate koji se nude. Mia Pećina Drašković, Voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda, kaže slično: Konferencija i njena gledanost je bila odlična obzirom na uvjete koje smo imali! Program je bio usmjeren više na snimanja u novim uvjetima, ali panelisti su bili stvarno najveći svjetski stručnjaci iz industrije. Ne mogu si pomoći da ne zamišljam kako bi tek bilo da su svi došli u Zagreb, ali tome se nadamo iduće godine!

Kao što smo rekli na početku, od prvog izdanja konferencija se održava uz partnerstvo s Hrvatskim audiovizualnim centrom koji pomaže i u programskom djelu: Suradnja sa Zagrebačkim filmskim uredom je savršena i zahvaljujem im se na hrabrosti da uopće organiziraju konferenciju ove godine! Program je iznimno zanimljiv i dotiče se raznih tema, ali pogleda u budućnost, rekao je na početku konferencije ravnatelj HAVC-a Chris Marcich.

Konferencija je obradila brojne goruće teme, a trenutno su to snimanja u doba Covida, organizacija filmskih festivala, važnost izgradnje filmskog studija te deficitarna zanimanja u filmu. Drugo izdanje PROFilm Daysa završilo je radionicom jednog od deficitarnih zanimanja – filmske maske i porukom nade da ćemo se 2021. godine, na trećem izdanju, gledati uživo

ŽELJKO KRZNARIĆ