Izložba akademskog kipara Mate Turića Mate CROate

U prostorijama Livanjske zajednice Zagreb u Galeriji Gabrijel Jurkić otvorena je  samostalna izložba akademskog kipara Mate Turića Mate CROata pod nazivom „Umjetnost jedrenja kroz život“.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Milan Bandić koji je tom prilikom rekao..Želim puno uspjeha mladom umjetniku Mati CROati koji sa samo četrdeset godina kuca na vrata Pariškog Salona. To je promocija hrvatske kiparske kulture na najbolji mogući način i neka je takvih ljudi, koji imaju Božji dar, talent, ali i beskrajnu ljubav da rade svoj posao što više.

Magistar kiparstva, Mate Turić Mata CROata, umjetnik je poznat po rukopisno prepoznatljivim kamenim skulpturama, ponajviše po kamenim jedrenjacima. Ostvario je preko 40 različitih izložbi u kamenu, predstavljajući se u Beču, Zagrebu, Sevnici, Rogaškoj Slatini, Vrbovcu, Gradecu, Splitu, Dubrovniku, Orebići i drugdje.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih su neke nagrada za izložbu godine u Hrvatskoj i nagrada za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj. Svakako najveći umjetnikov uspjeh je bio kada je sa samo 33 godine prepoznat od stručnog žirija povijesnog pariškog Salona d’Automne, na kojem su izlagali Picasso, Matisse, Gauguin, Meštrović, Roden i drugi.
ŽELJKO KRZNARIĆ