Zagrebački HNK jedan je od rijetkih kazališta koji premijerno izvodi operu

U jutrošnjem programu Ususret premijeri predstavljena je opera Carmen te je bilo govora kako je zagrebački HNK jedan od rijetkih kazališta koji premijerno izvodi operu s obzirom na vremena u kojima živimo.
Pred publikom o novoj opernoj premijeri Carmen Georgesa Bizeta  pod ravnanjem Marcella Mottadellija u režiji Arnaud Bernarda koja će biti izvedena u petak 23. listopada pričali su intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Opere Marcello Mottadelli, redatelj Arnaud Bernard te solisti Dubravka Šeparović Mušović, Lana Kos i Mikheil Sheshaberidze.

„Carmen, jedna od najzahtjevnijih opera uopće ovoga će puta u HNK u Zagrebu biti svjedočanstvo ovih neobičnih i teških vremena. No ne u negativnom smislu nego u energiji i buntu umjetnika u preživljavanju i snalaženju u vremenu u kojem živimo“, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč u nedjelju 18. listopada na tradicionalnom programu Ususret premijeri u zagrebačkom HNK.

Pred publikom o novoj opernoj premijeri Carmen Georgesa Bizeta  pod ravnanjem Marcella Mottadellija u režiji Arnaud Bernarda koja će biti izvedena u petak 23. listopada pričali su intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Opere Marcello Mottadelli, redatelj Arnaud Bernard te solisti Dubravka Šeparović Mušović, Lana Kos i Mikheil Sheshaberidze. Programom je moderirao Branimir Pofuk.

I dok se operne kuće poput proslavljene Metropolitan opere u New Yorku zatvaraju zbog pandemije neke čak i do rujna 2021. godine a kazališta u Europi rade smanjenim kapacitetom ili uopće ne rade, svi prisutni izrazili su zahvalnost što je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, u ovim okolnostima otvoreno za svoju publiku te što svaki dan ima puno gledalište, popunjeno prema epidemiološkim preporukama.

„Iznimno smo sretni i zahvalni što smo jedni od rijetkih kazališta u svijetu čija su vrata još uvijek otvorena, u kojem se predstave i dalje održavaju i u koju publika i dalje ide s istim žarom. Jer kazalište nije okupljanje, u kazalište publika dođe, pod maskama odgledaju željene predstave te odu svojim kućama. U kazalištu vlada disciplina“, zaključila je intendantica Dubravka Vrgoč.

Intendantica je naglasila kako je zagrebački HNK kada se situacija činila teška i nerješiva, smogao načine da radi i ovoga puta uprizori zahtjevnu operu poput Carmen. Doduše s manjim orkestrom i reduciranom scenografijom no sa srčanim pjevačima koji izvode i glume s jednakim ako ne i jačim intenzitetom nego prije pandemije.

ŽELJKO KRZNARIĆ

FOTO MARA BRATOŠ