Predstavljena javnozdravstvena kampanja „Borci protiv koronavirusa“

U Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u utorak je predstavljena javnozdravstvena kampanja simboličnog naziva “Borci protiv koronavirusa”. S obzirom na to da borba protiv ove epidemije još nije završena, glavni cilj osmišljavanja i pokretanja kampanje je kontinuirana edukacija i podsjećanje javnosti na mjere koje svaki pojedinac može poduzeti kako bi se pridonijelo sprječavanju širenja koronavirusa u društvu.

 Vizuali i informativni materijali u sklopu kampanje napravljeni su jednostavnim, razigranim i simpatičnim stilom, kako bi se pridobila pažnja građana te kako bi poruke kampanje bile lako pamtljive. Animirani likovi i vedre boje na vizualima odabrani su s idejom da pridonesu većem interesu za kampanju te pobude pozitivne emocije kod javnosti.

Plakati s istaknutim preporukama za prevenciju širenja epidemije koronavirusa nalazit će se u zatvorenim prostorima gdje se građani dulje vrijeme zadržavaju, poput čekaonica zdravstvenih ustanova Grada Zagreba (domovi zdravlja i bolnice), u javnom prijevozu Grada Zagreba (tramvaji i autobusi) te u predvorjima poslovnih zgrada.

„Primarna zadaća našeg Zavoda je prevencija, a kampanja koju danas predstavljamo prva je preventivna kampanja u Republici Hrvatskoj, ali i u regiji. Svi smo se jako prepali u proljeće kada je proglašena epidemija, a posljednji rezultati nam govore kako se ipak još uvijek nedovoljno pridržavamo preporuka. Kada pogledamo grad Zagreb, možemo vidjeti da je dnevna stopa incidencija sa 14 porasla na 55,8. Time nikako nismo zadovoljni i stoga smo odlučili provesti ovu kampanju kako bismo svim našim sugrađanima ukazali što trebaju poduzeti da bi zaštitili sebe, ali i živote najugroženijih skupina. Ova kampanja će, sa preko 1650 plakatnih mjesta obuhvatiti oko 860 tisuća ljudi svih uzrasta od vrtićke dobi, osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata do roditelja i starijih“, kazao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Javnozdravstvenu kampanju osobno je podržao i gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako su stručnjaci NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ dosad dali nemjerljiv doprinos društvu, ali kako presudan doprinos u budućnosti moraju dati upravo građani grada Zagreba, kao i ostatka Hrvatske.

„Mi smo ti koji moramo čuvati sebe i one oko sebe, a posebice našu djecu, majke i očeve te bake i djedove. Stoga se pridržavajmo mjera bez posustajanja i opuštanja jer je to minimalni uvjet da bismo se sačuvali. Zahvaljujem dr. Šostaru na ovoj hvalevrijednoj ideji na koju bi i veliki Andrija Štampar zasigurno bio ponosan. Plakati s ovim uputama i mjerama već danas izlaze na teren, a tiskat ćemo još 13.000 letaka i za ugostiteljske objekte“, rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

ŽELJKO KRZNARIĆ