Izložba fotografija Branko Kladarin: Asketska i raskošna Indija – pogled iznutra

Od 6. do 16. listopada 2020. u Galeriji AMZ, Ulica Pavla Hatza 6, posjetitelji mogu besplatno razgledati izložbu fotografija Branka Kladarina “Asketska i raskošna Indija – pogled iznutra”.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanstva Indije u Republici Hrvatskoj.

Branko Kladarin (1960.), povjesničar umjetnosti, konzervator, putopisac i fotograf. U proteklih 20 godina pisanja za časopis Meridijani objavio je 60-ak putopisa popraćenih s gotovo tisuću fotografija, te je postao jednim od naših najcjenjenijih i najdugovječnijih putopisaca. U svojoj fokusiranosti na daleka i ekstremno izolirana područja euro-azijskog kontinenta, poput neumornog i iskonskog pustolova često je bio u pogibeljnim situacijama, a sve s ciljem da nam sa svojih putovanja donese jedinstvene putopise u kojima je na stručan, a istovremeno zanimljiv i topao način, obrađivao teme iz nama dalekih krajeva. Tako je, primjerice, na Sri Lanki umalo nastradao u ratnom sukobu između Singaleza i Tamilskih tigrova, u Gruziji se penjao po nepristupačnim vrletima Kavkaza, u planinama Kirgistana s lokalnim je nomadima-pastirima čuvao stada ovaca i koza, na mističnom otoku Borneu popeo se na najviši vrh jugoistočne Azije – Mt. Kinabalu, u Rajasthanu je na devama jahao kroz pustinju Thar, na Tibetu je prkosio kineskoj okupaciji, a u dalekom Sibiru danima je pješačio zaleđenim jezerom Bajkal na -30 stupnjeva.

Foto: Branko Kladarin

Posljednjih nekoliko godina Branko redovito odlazi u najizoliranija područja indijske Himalaje (Ladakh, Spiti, Zanskar), koja su mu postala trajna inspiracija. No, njegov interes nije se iscrpio na temama iz dalekih i egzotičnih krajeva, već je s jednakim entuzijazmom obrađivao i brojne europske destinacije, pa se tako možemo prisjetiti putopisa iz Oxforda, Batha, Irske, Toskane, austrijskih, bosansko-hercegovačkih, francuskih, brojnih ruskih (Rusija također predstavlja jednu od njegovih trajnih preokupacija) i, naravno, hrvatskih tema kojima nam je na sebi svojstveni način približio Europu i europske vrijednosti. Rezultat njegova putovanja u zaleđeni Sibir zimi 2007. godine bila je izložba fotografija „Sibirski triptih“ prezentirana javnosti u Zagrebu (Muzej Mimara) i Vinkovcima (Gradski muzej). Također 2018. godine u muzeju Mimara održana je njegova izložba fotografija „Dva lica Indije“. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (Croatian freelance artists association). Živi u Zagrebu.

 

Izložba fotografija

Branko Kladarin

‘Asketska i raskošna Indija – pogled iznutra’

6. – 16. listopad 2020.

Galerija AMZ
Ulica Pavla Hatza 6, Zagreb

Radno vrijeme Galerije:
ponedjeljak – petak: 12 – 18 sati
subota: 12 – 15 sati
(Galerija je zatvorena nedjeljom i u dane blagdana)

Foto: Branko Kladarin

Galerija AMZ otvorena je za posjetitelje prema programu događanja i izložbi AMZ-a. Sukladno mjerama Stožera civilne zaštite RH, a s ciljem sprječavanja širenja korona virusa COVID-19, na ulazu je obavezna dezinfekcija ruku a tijekom boravka u Galeriji obavezno je nositi zaštitnu maskicu.