Počinju prijave na radionice programa ‘Film za sve’ u Rijeci

Od 28. rujna do 26. listopada 2020.g., svakog ponedjeljka između 17 i 20 sati, na botelu Marina (Riva, Rijeka) održavat će se radionice programa Film za sve, koji se provodi u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.  

Program je namijenjen svim zainteresiranim građanima s posebnim ciljem uključivanja osoba s invaliditetom.

Polaznici će pet ponedjeljaka zaredom od 17 do 20 sati, pod vodstvom iskusnih mentora iz svijeta filma, učiti o kreativnim procesima sedme umjetnosti te znanja i vještine stečene na radionicama prenositi u svoje filmske uratke. U opuštenoj i zabavnoj atmosferi, polaznici će s mentorima razmjenjivati ideje i otkrivati tajne filmskog zanata pomoću kojih će kreirati svoje filmske priče.

Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno, a prijave su obavezne. Zainteresirani se mogu prijaviti telefonom na broj 092 133 1310 ili e-mailom na adresu info@historyfilmfestival.com.

Uvodna radionica „Film – od ideje do realizacije“, 28. rujna pod vodstvom riječkog redatelja Bernardina Modrića, govorit će o filmskom stvaralaštvu – od ideje do realizacije te o važnosti inkluzije putem filmske umjetnosti.

Druga radionica na temu videospotova i montaže održat će se 5. listopada pod vodstvom montažera Tina Kowalskog.

Vještinu filmske fotografije i pričanja priče kamerom polaznicima će prenijeti snimatelj Robert Kalčić 12. listopada.

Radionica pod vodstvom riječkog filmologa Borisa Ružića 19. listopada bavit će se analizom povijesnog razvoja filma i njegovog stila. Posebna pozornost pružit će se raspravi o identitetskim politikama u američkom filmu kroz povijest, te načinima na koji gledatelji mijenjaju svoj odnos prema filmu od njegovih početaka do danas, od kino dvorana do dnevnih boravaka i računalnih monitora. Polaznici će imati prilike vidjeti neke zanimljive povijesne primjere takozvanog “klasičnog filma” te uspostaviti tehničke, stilske i kulturalne razlike takvog filma s onim suvremenim. Pozornost će se posvetiti i tematiziranju “gledatelja”, kao važnog koncepta filmskih studija.

Završnu radionicu 26. listopada posvećenu filmskoj kritici vodit će Branimir Šutalo, filmofil i jedini slijepi filmski kritičar u Hrvatskoj.

Provoditelj projekta Film za sve je „Udruga za sve“, a program se realizira u sklopu sudioničkog programa Civilne inicijative Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Najavljena događanja organizirana su uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te OBVEZNO nošenje zaštitnih maski za lice.