Otvorene prostorne intervencije Svjetlane Despot na riječkom lukobranu

U četvrtak 17. rujna 2020.g  na riječkom Molo longu, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, otvorene su prostorne intervencije priznate riječke produkt dizajnerice i dizajnerice interijera Svjetlane Despot.

Prostorne intervencije na proširenju lukobrana, iza zgrade Dezinsekcije, od sredine su ljeta šetačima postale omiljeno mjesto za fotografiranje. Autorica Svjetlana Despot, koja ih je poklonila svome gradu, ističe kako one pozivaju prolaznike na zajedničku igru, ali i introspekciju te razmišljanje o intimnim temama Samoće, Ispovijesti, Slobode i Zagrljaja.

Rad je nastao još u siječnju 2020. godine kao otisak osobnog unutarnjeg stanja umjetnice, a dogodilo se da je njeno razmišljanje, zbog situacije s pandemijom COVIDA-19, aktualnije sada nego tada. Umjetnica kao da je predvidjela osjećaj izolacije.

– Imala sam potrebu materijalizirati kolektivno stanje svijesti i tako su nastali interaktivni objekti, popraćeni izrekama poznatih autora. Cilj mi je bio potaknuti šetače na lukobranu na razmišljanje o intimnim temama Samoće, Ispovijesti, Slobode i Zagrljaja, ističe pri opisu instalacije Svjetlana Despot.

U situacijama kad se osjećamo sami i izdvojeni od ostalih ljudi, čitav nam svijet izgleda tužno i besmisleno. Kada čovjek ne osjeća zajedništvo, tišti ga osjećaj izdvojenosti. To nije osjećaj koji samo ponekad obuzima nekog pojedinca, to je osjećaj koji je zajednički svim pripadnicima ljudske vrste kao društvenim bićima. Potrebno je samo malo zagrepsti po površini da bismo ga osjetili.
Zbog toga većina ljudi izbjegava izdvojenost i Samoću i učinit će sve da izbjegne unutarnji osjećaj usamljenosti popunjavajući tu prazninu brojnim aktivnostima i ciljevima. Trčeći za tim ciljevima nerijetko završavamo na potrebi za Ispoviješću . A da li je na najosnovnijem nivou naša volja Slobodna ili je vezana strogim lancima determinizma? I na kraju ono što svakom ljudskom biću treba je samo Zagrljaj
, tumači Despot svoju prostornu intervenciju.

Na otvorenju intervencije publici su se obratili povjesničarka umjetnosti Ora Mušćet, članica Programskog vijeća poslovnog kluba PartneRI Dunja Siuc Valković, Marija Katalinić u ime RIJEKE 2020 i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, a veliku su ulogu u predstavljanju intervencije imali i volonteri Europske prijestolnice kulture: Jelena Juretić, Kristian Volarić, Daniela Tolj, Gordana Vrtodušić i Nevenka Blažević.

Svjetlana Despot je nakon službenog otvorenja, uz neformalno druženje i glazbu, okupljenima predstavljala intervenciju.

Uz autoricu, za realizaciju je zaslužna i suradnica Martina Babić, a izvedbu su omogućili: Poslovni klub PartneRi, Data Decor d.o.o., RIJEKA 2020 i Lučka uprava Rijeka.