Koncert Edmunda Andler-Borića u Brnu / Češka

Autor: Aleksandar Olujić 

Hrvatski orguljaš Edmund Andler-Borić održat će u srijedu, 16. rujna, koncert u češkom gradu Brnu u sklopu Orguljaškog festivala Brno. Koncert će biti održan u povijesnoj i predivnoj crkvi Sv. Augustina, a njegova gošća na koncertu bit će ugledna češka sopranistica Nada Blahova.

Usprkos pandemije Covid-19 koja je kao posljedicu imala i otkazivanje brojnih kulturnih manifestacija i događanja, jedan od najaktivnijih naših koncertanta, Edmund Andler-Borić, i ovo ljeto održao je cijeli niz koncerata po „Lijepoj našoj“, ali i šire (Zagreb, Sesvete, Rakitje, Petrinja, Sv. Nedjelja, Delnice, Slunj, Veliko Trojstvo, Donji Miholjac, Skradin, Udbina, Sv. Martin na Muri, Baška, Chur (Švicarska), Otok…), približavajući klasičnu glazbu, poglavito onu skladanu za orgulje, široj publici te neumorno radeći na popularizaciji iste. Edmund je naročito poznat po svojim virtuoznim izvedbama skladbi iz doba romantizma, ali i onih suvremenih autora, a do sada je održao nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD -u, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji.

Edmund Andler-Borić, Photo: Damascus

Edmund Andler-Borić već je dobro poznat češkoj publici s nastupa na reprezentnom Orguljaškom festivalu u Pragu, zatim u Českim Budeovicama, Borovanyju…  Na ovom koncertu u Brnu u solističkom dijelu koncerta predstavit će se dijelima Johanna Sebastiana Bacha, Maxa Regera, Charles-Marie Widora, Jena-Paula Verpeauxa, Ajvarsa Kalejsa, hrvatskih anonimusa iz 18. stoljeća, a u dijelu programa u kojem nastupa sa sopranisticom Blahovom djelima čeških skladatelja Františeka Mihaleka, Františeka Schaefera, Zdeneka Blažeka i Zdeneka Pololanika.

Crkva sv. Augustina u kojoj će biti održan koncert djelo je poznatog moravskog arhitekta Vladimira Fischera. Sagrađena je 1935. kao trobrodna bazilika u stilu funkcionalizma, a impozantni strop referira se na talijanske renesansne crkve. Kamen temeljac za ovu iznimnu građevinu položen je 1930. godine, na 1.500-tu godišnjicu smrti sv. Augustina.

Brno, crkva sv. Augustina