‘Svi u zbor!’ – četiri zbora sutra nastupaju istovremeno na četiri riječka trga

SVI U ZBOR! U RIJEČKOM STAROM GRADU

U subotu, 12. rujna 2020.g. od 10 do 12 sati na trgovima riječkog Starog grada održat će se glazbena manifestacija Svi u zbor!, kao dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Tijekom dvosatnog programa četiri zbora istovremeno će nastupati na četiri riječka trga, mijenjajući lokacije.

U programu sudjeluju zborovi Štorija (Matulji), Schola Cantorum (Rijeka), Gimpl (Ravna Gora) te Lira (Rijeka), a kao posebni gosti manifestacije Svi u zbor!, nastupit će i članovi dječjeg zbora Kap (Rijeka).

Publika će ih moći čuti na Trgu Principij, Trgu 128. brigade HV-a, Trgu Matije Vlačića Flaciusa (Čajni trg) i Pavlinskom trgu.

Zborovi će izvoditi pjesme hrvatskih skladatelja, od klasičnih i tradicionalnih, preko etno glazbe pa sve do popularnih suvremenih skladbi, kojima žele potaknuti publiku da im se pridruži u pjevanju. Ova je manifestacija ujedno i poziv sugrađanima da se pridruže zborovima i na taj način kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme te se aktivno uključe u kulturne aktivnosti našeg grada.

Manifestacija Svi u zbor!, u organizaciji Komornog zbora Val, nastala je kao ideja da se zborsko pjevanje iznese na ulice grada i, na neformalan način, približi sugrađanima. U Rijeci djeluje puno zborova koji imaju velike uspjehe u radu, ali slabu prepoznatljivost i ograničenu publiku. Zborsko pjevanje često se doživljava samo kroz ozbiljnu klasičnu glazbu i usko ciljane koncerte za publiku koja ima posebne afinitete. Potaknuti tom mišlju, organizatori su htjeli razbiti taj mit i otvoriti se sugrađanima nastupajući, zajedno s odabranim zborovima, na više lokacija u gradu, u isto vrijeme.