GRADSKI ZASTUPNIK TOMISLAV STOJAK GOVORIO O MINUSU U GRADSKOM PRORAČUNU

Minus od 1,3 milijarde kuna u lanjskom gradskom proračunu “financijski je brodolom” koji se dogodio zbog neodgovorne i rasipničke politike gradonačelnika Milana Bandića i njegove uprave, rekao je danas HNS-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak.  Prijedlog izvješća o izvršenju gradskog proračuna za 2019. naći će se kao jedna od glavnih točaka na dnevnom redu sjednice Skupštine, koja je zakazana za 10. rujna.

Stojak je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da proračunskom minusu od 1,3 milijarde kuna “ne pomažu ni prsluci niti čamci za spašavanje”.  – To su ogromni novci koji govore u kakav financijski ponor može upasti Zagreb, ako se nastavi ovako neodgovorna i rasipnička politika gradonačelnika i gradske uprave – ustvrdio je te pozvao gradonačelnika i skupštinsku većinu da što prije predlože saniranje proračunske dubioze, jer je to i zakonska obaveza.

Stojak podsjeća i da je ZET jedan od najvećih korisnika gradskih subvencija, svake godine mora vraćati leasing za niskopodne tramvaje, nositelj je kredita za žičaru i gubitaš koji svaku godinu završava s 50 do 80 milijuna kuna gubitka.  – Samo onu godinu kada se dizao kredit za žičaru ZET je završio u plusu, i to pomoću financijskih malverzacija, kako bi mogao preuzeti kredit koji Grad nije mogao dići –  istaknuo je Stojak. Također je ocijenio da Zagreb nema 20 posto sredstava za obnovu nakon potresa, kao što predviđa Zakon o obnovi Zagreba.

ŽELJKO KRZNARIĆ