Otvorena ‘Fiume Fantastika’

U novouređenom Exportu na Delti u petak je, u sklopu programa Slatko i slano Europske prijestolnice kulture, otvorena izložba Fiume Fantastika: Fenomeni grada.

Na stotine je ljudi tijekom večeri, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, poželjelo vidjeti ovo novo urbano čvorište i postav koji priča i tumači povijest modernog urbanog razvoja Rijeke i njezine regije, prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada. Izložba je postavljena u deset paviljona, od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen, a to su: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone.

Ovaj složeni mozaik do sada neispričanih priča o urbanim poukama Rijeke, nastao je zahvaljujući recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci.

Izložbu je velikim pljeskom otvorila sama publika, nakon protokolarnog dijela programa u kojem su se okupljenima obratili rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, kurator programa Slatko i slano te glavni kustos izložbe Idis Turato, jedan od članova kustoskog tima, ujedno i predstojnik DeltaLaba Vedran Mimica, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota,  gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pomoćnik ministrice kulture i medija Davor Trupković te izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik za kulturu Zdravko Zima.

Izložba Fiume Fantastika: Fenomeni grada ostaje otvorena do kraja studenog.

Do 13. rujna moguće ju je posjetiti svakim danom od 17 do 21 sat, a od 14. rujna nadalje izložba će biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

Pojedinačna cijena ulaznice za vrijeme trajanja izložbe je 30 kuna.

Ulaz je slobodan za djecu do 7 godina, te nezaposlene i umirovljenike, uz predočenje važećih dokumenata. Djeca i mladi do 18 godina, studenti, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci te članovi strukovnih udruga i organizacija uz predočenje važećih dokumenata ostvaruju popust od 50% na pojedinačnu ulaznicu.

Podsjećamo kako su uz Fiume Fantastiku u prostoru Exporta na Delti otvorene još četiri izložbe: Usijano more, Histerične mašine, Terra Effluviens i Oblomo: zaposlen lijenošću.