Međunarodni dan nestalih osoba

Međunarodni dan nestalih obilježava se diljem svijeta 30. kolovoza te je to prigoda da se s posebnim pijetetom prisjeti svih nestalih osoba i iskaže podrška obiteljima koje nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo – doznale istinu o sudbinu svojih članova obitelji.
Ovaj se dan u nedjelju obilježio i u Zagrebu a uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te ostalih visokih uzvanika, prisutnima se na obilježavanju u kongresnoj dvorani Gastro Globus obratio i gradonačelnik Milan Bandić.

“Danas se prisjećamo teškog puta stvaranja Lijepe naše, obrane suvereniteta i ostvarenja samostalnosti kada je ova zemlja doživjela nezamislivu agresiju, a jedna od najbolnijih posljedica je neizvjesnost mnogih obitelji o sudbinama najbližih kojima se u ratnim okolnostima izgubio svaki trag. Ostala je bitka koja i dalje traje”, naglasio je gradonačelnik dodavši kako je Grad Zagreb sve ove godine sudjelovao u tim procesima kroz postupke identifikacije i ekshumacije posmrtnih ostataka, u suradnji sa nadležnim Ministarstvom. “Iznimno smo ponosni što dugi niz godina podupiremo programe i aktivnosti Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge „Vukovarske majke“ i Udruge „Hrvatski Feniks“. Upravo nas zajedništvo, međuresorna suradnja, sustavni i cjelovit pristup može dovesti do cilja – istine o sudbini nestalih osoba.”
ŽELJKO KRZNARIĆ