Zadnja prilika za umjetničku šetnju ‘Okolo’ – ovaj vikend na više od 20 lokacija pronađite sve ovogodišnje instalacije

Zagreb, 28. kolovoza 2020. – U subotu, 29. kolovoza, s početkom u 20 sati, u parku Bele IV. ambijentalnim elektro-akustičnim performansom multimedijalnog umjetnika Alexa Brajkovića završit će ovogodišnje izdanje umjetničkog projekta „Okolo“. Performans će se održati u sklopu svjetlosno-zvučne instalacije „Singing Forest“ koju Alex supotpisuje s kiparicom Idom Blažičko.

Procesiranjem rijetkog hibridnog žičanog instrumenta (spoj monochorda, indijske tanpure i japanskog kotama) uživo, sukladno intonaciji i melodijskom sadržaju glazbenih objekata instalacije, ovim performansom Alex Brajković zaokružit će priču „Pjevajuće šume“ i na poseban način obilježiti zadnji dan projekta „Okolo“.

Ovaj vikend, također, ne propustite posljednju ovogodišnju priliku za umjetničku šetnju „Okolo“ i obilazak svih lokacija na kojima su svoj trag ostavili razni domaći umjetnici. Uz uživanje u svjetlosno-zvučnoj instalaciji „Singing Forest“ u parku Bele IV., u dvorištu Palače Grlečić-Jelačić na Trgu sv. Marka 9 upoznajte „Plesače“ kiparice Ana Marije Maravić, uz koje će 29. kolovoza i 3. rujna biti održani koncerti Zagrebačkih solista. Nakon „Plesača“, na vidikovcu pored gornje stanice Uspinjače dočekajte „Turiste“ od papira Maše Barišić, prošećite šarenim Tepečićevim stubama s potpisom Afrike i duž Radićeve ulice otkrijte vrata Zagreba koja je uljepšao Boris Bare. Po putu recite „Baš je flora“ i na Trgu sv. Marka 9 i Freudenreichovoj 1 te u Matoševoj 9 i na Kapucinskim stubama uočite biljke karakteristične za Zagreb koje je mapirala Luna Džidić. Na zidovima Zakmardijevih stuba, restorana Pod gričkim topom i kafića Cinkuš prepoznajte crne „Mačke Gornjeg grada“ klasje&zite, a pored starog vunenog srca pronađite novo – „Zacjeljujuće srce“ – koje je i ovaj put isplela Voona. Na Strossmayerovom šetalištu (iznad bivšeg Art parka), križanju Tesline i Zrinjevca te Skalinske i Tkalčićeve pogledajte kako izgleda „Zagreb nakon…“ kroz objektiv fotografa Ernesta Mazarekića, a u prolazu između Tomićeve ulice i Uspinjače poželite nešto lijepo u sklopu interaktivne instalacije Pavla Kuharića. U Martićevoj 7, za kraj šetnje, čeka vas mural u kombinaciji sa skulpturom, „Slikar sunca“, kipara Marka Gašparića.

„Okolo“ pokreću 2018. godine Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Vuneno srce, crveni tepih do Gornjeg grada, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je „Okolo“ već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

Prošećite umjetničkom stranom Zagreba!