HNK gostovanja

Na samome kraju ove izazovne sezone koja će biti zapamćena kao jedinstvena u povijesti ne samo zagrebačkoga HNK nego i u povijesti svakoga svjetskog kazališta, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu nastavilo je s gostovanjima. Kao jedno od rijetkih kazališta u Europi koje je uspjelo završiti sezonu, zagrebački HNK prošloga je vikenda, 11. srpnja nastupio na Hvaru u sklopu Hvarskih ljetnih priredaba te ovoga tjedna nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Iznimno smo sretni da imamo priliku gostovati ovoga ljeta na Dubrovačkim ljetnim igrama te na Hvarskim ljetnim priredbama. Živimo u kriznom vremenu kada je većina kazališta u Europi i svijetu zatvoreno, a ljetni se festivali nisu ni otvorili. Sezonu smo nastavili u zgradi, ali smo također održavali kontinuirano i programe na otvorenome. Ustanovili smo i Ljetne večeri HNK, mini festival na pozornici ispred kazališta, koji je okupio nekoliko tisuća gledatelja, nudeći im u lipnju atraktivne operne, baletne i dramske programe, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

S hit predstavom Tko pjeva zlo ne misli u režiji Renea Medvešeka, nadahnutom scenarijem Kreše Golika za istoimeni film, dramski ansambl nastupio je na 59. hvarskim ljetnim priredbama te izazvao veliko zanimanje publike koja je dugim pljeskom popratila izvedbu zagrebačkih umjetnika.

U ponedjeljak i utorak, 13. i 14. srpnja u parku Gradac na programu 71. dubrovačkih ljetnih igara predstava je Tri sestre, autorski projekt Bobe Jelčića prema slavnomu Čehovljevu djelu.

Kao jedno od rijetkih europskih kazališta gostujemo na ljetnim festivalima s porukom kako je kazalište i kroz svoju povijest uvijek snažno iskazivalo potrebu da, kriznim vremenima usprkos, očuva kulturu i kao znak nacionalnog identiteta. U ovakvim prilikama uloga teatra, koliko god se to činilo nemogućim, je i u tome da makar i na daljinu zbližava ljude, nudeći im utjehu, poručila je intendantica zagrebačkoga HNK.

ŽELJKO KRZNARIĆ