Godišnjica smrti Većeslava Holjevca, najzagrebačkijeg gradonačelnika

Na današnji dan prije pedeset godina umro je najzagrebačkiji gradonačelnik Većeslav Holjevac. Tom prilikom je delgacija grada predvođena s gradonačelnikom Milanom Bandićem zajedno s njegovom kćerkom Tatjanom Holjevac položila vijence na njegov grob i na spomenik koji se nalazi na ulazu u grad.

Većeslav Holjevac je 1952. godine izabran za gradonačelnika Zagreba (tada se ta funkcija zvala predsjednik Gradskog Narodnog odbora Zagreba).

Tijekom njegova desetogodišnjeg mandata Zagreb je prešao preko Save. Kao zagrebački gradonačelnik Holjevac je proveo niz smjelih urbanističkih zahvata. Holjevac je premostio Savu Mostom slobode, potaknuo izgradnju Novog Zagreba i preselio Zagrebački velesajam sa Savske ceste u Novi Zagreb. Možemo slobodno ustvrditi da je inicirao općeniti gospodarski razvoj grada. U više navrata uspješno se odupro pokušajima vladajućih struktura da se Zagrebački velesajam preseli u Beograd. Svojom samostalnom i energičnom politikom Holjevac se sukobio s jugoslavenskim vlastima, a 1962. godine maknut je s mjesta gradonačelnika. Umro je 1970. godine pod još uvijek sumnjivim okolnostima.

ŽELJKO KRZNARIČ