Izložba Vedrana Perkova ‘Eppur si muove’ u MSU

Večeras se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara izložba „Eppur si muove“ nagrađivanog splitskog multimedijalnog umjetnika Vedrana Perkova. Radi se, kako navode u MSU: „o prostornoj instalaciji, site-specific radu velikog formata koji je osmišljen i izveden za izlagački prostor Muzeja suvremene umjetnosti“.

Galileo Galilei navodno je šaptom nakon što se, da bi spasio živu glavu, javno pred inkvizicijom odrekao svojih uvjerenja izrekao čuvenu rečenicu: „Eppur si muove“ (Ipak se kreće), naglašavajući tako kako se čovjek nikad ne smije odreći svojih uvjerenja, a time i sebe samoga. Uzevši tu sintagmu kao polaznicu Vedran Perkov svojim djelom analizira zamisli funkcioniranja u današnjem svijetu gdje je i kultura bačena na tržište i egzistira pod velikim utjecajem raznih ideologija, ali i banalnosti svakodnevice.

Vedran Perkov rođen je u Splitu 1972. godine. Diplomirao je slikarstvo 2002. na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu, u klasi prof. Diego Esposita. Radi na odsjeku slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje je izabran u zvanje docenta 2009. godine; 2017. godine dobiva stalno zaposlenje. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu.Izlagao je na samostalnim izložbama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Poreču, Dubrovniku, Puli, Rennesu, Quebecu i Milanu te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudionik je workshopova i Artist-in-Residence programa u Hrvatskoj, Italiji, Švedskoj, Latviji, Alžiru, Francuskoj, Kanadi, Indiji i SAD-u. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2007. godine i Velike nagrade 35. Splitskoga salona, također 2007. godine. Dobitnik je i treće nagrade na izložbi T-HT nagrada@msu.hr -nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost 2018. godine. Veliku nagradu 13. Trijenala hrvatskog kiparstva dobio je 2018. godine. Osim autorskog rada aktivan je kao kustos i organizator izložbi te povremeno piše uvodnike i predgovore za izložbe svojih kolega.

Pogled u ‘utrobu’ monumentalne prostorne instalacije/ Foto: screenshot