Klinička bolnica Sveti duh dobila magnetsku rezonancu, dnevnu bolnicu i podzem+mnu garažu

 

Klinička bolnica Sveti duh od četvrtka je bogatija za najsuvremeniju magnetsku rezonancu 3,0 Tesla,a i novo izgrađenu dnevnu bolnicu i podzemnu garažu.

Klinička bolnica koja u kontinuitetu radi 216 godina ponosi se s činjenicom da je u vlasništvu Grada Zagreba kao njegova najveća zdravstvena ustanova te da je dio jedinstvenog solidarnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske, rekao je ravnatelj Mladen Bušić. Koliko je bolnica važna u tom sustavu najbolje se vidjelo na primjeru trenutne epidemije Koronavirusa u kojoj smo pokazali snagu našeg zdravstvenog sustava kao i stručnost zdravstvenih  i nezdravstvenih djelatnika, a za što smo dobili Medalju Grada Zagreba.


Zahvalivši svima koji su sudjelovali u izgradnji ovoga projekta, gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako dogradnja dnevne bolnice s podzemnom garažom predstavlja kontinuirani interes i cilj Grada Zagreba da svojim građanima osigura najsuvremeniju i lako dostupnu zdravstvenu zaštitu temeljenu na suvremenoj europskoj praksi. Osim što je završen tehnički pregled objekta danas sam dobio informaciju da je dobivena i uporabna dozvala, kazao je gradonačelnik.


Slijedom toga danas smo pustili u rad uređaj za magnetsku rezonancu 3 Tesla što je rezultat  želje i kontinuiranog nastojanja Kliničke bolnice Sveti Duh da se našim sugrađanima, ali i svim građanima Republike Hrvatske omogući najsuvremenija dijagnostička obrada, naglasio je gradonačelnik.


MR dijagnostika u Zavodu za radiologiju Kliničke bolnice „Sveti Duh“ uvedena je u svakodnevnu praksu zaštite zdravlja građana još 1989. kao prva u tadašnjoj državi i jedna od prvih u jugoistočnoj Europi. Podržavajući programske i razvojne ciljeve odgovornog poslovodstva kao dio vlastite Razvojne strategije u interesu osiguranja zadovoljavanja javnih potreba, Odlukom osnivača Bolnice, Grada Zagreba, polovicom 2019. godine osigurana su sredstva u iznosu 15.000.000,00 kn za nabavu najsuvremenijeg MR uređaja snage 3,0 T. 

To je prvi i trenutno najmoderniji uređaj za magnetsku rezonanciju jakosti magnetskog polja 3 T u RH i široj regiji s novom biomatričnom tehnologijom koja pomoću posebnih integriranih senzora, omogućava prilagodbu uređaja svakom pojedinom pacijentu te vrijeme obavljanja pojedinih vrsta skraćuje za čak 50% u odnosu na prethodnu generaciju uređaja.

Također, kako bi iskustvo pacijenta bilo što ugodnije, uređaj koristi tehnologiju koja smanjuje buku tijekom obavljanja neuroloških i ortopedskih pretraga i do 70% te omogućuje obavljanje svih vrsta pretraga koristeći specijalizirane zavojnice najnovije generacije. Visoka rezolucija slike omogućava precizno snimanje mozga, regije glave i vrata, kralježnice, muskuloskeletnog sustava, dojke, prostate, rektuma, abdomena, srca i krvnih žila.

Bolnica je u 2020. uz potporu i jamstvo osnivača Grada Zagreba zaokružila ciklus obnove i modernizacije, nabavom medicinske opreme vrijedne 40 milijuna kuna te nabavom opreme za novoizgrađenu Dnevnu bolnicu u vrijednosti 50 milijuna kuna iz bespovratnih sredstava Europske unije.

Projektom izgradnje, koji je započeo u svibnju 2017. a sukladno Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva i s ciljem poboljšanja dostupnosti, efikasnosti i kvalitete zdravstvenih usluga, prostora i opreme te promicanja zdravlja i prevencije bolesti, dobiveni su sljedeći sadržaji: dnevna bolnica s ukupno 65 smještajnih jedinica, zamjenski sadržaji za upravu, bolnička ljekarna, tehnička služba bolnice i javna podzemna garažu s gotovo 500 parkirališnih mjesta na 4 etaže. Puštanje u rad dnevne bolnice se očekuje na jesen. 

Klinička bolnica „Sveti Duh“ danas je postala jedan od simbola suvremenosti zdravstvenog sustava grada Zagreba i njegove uključenosti u sustav javne zdravstvene zaštite Republike Hrvatske kao članice Europske unije.

ŽELJKO KRZNARIĆ

FOTO ZAGREB.HR