U sklopu projekta Europski Ansambl počeo rad na petoj premijeri

Autor: Aleksandar Olujić

Iz ZKM-a nam javljaju kako je započeo rad na još jednoj premijernoj predstavi koja nastaje u okviru projekta ‘Europski Ansambl’, međunarodne koprodukcije našeg ZKM-a, Schauspiela Stuttgart i Nowy Teatra iz Varšave.

„Europski Ansambl“ je dvogodišnji projekt koji je iniciralo Državno kazalište Stuttgart (Staatstheater Stuttgart), odnosno njegov dramski ansambl Schauspiel Stuttgart, a pod pokroviteljstvom Njemačke kulturne zaklade (Kulturstiftung des Bundes), s ciljem da zajedno sa ZKM-om i Nowy Teatrom iz Varšave, te Nacionalnim grčkim kazalištem iz Atene kao pridruženim članom, stvore živuću utopiju, odnosno zajednički europski teatar. Projekt okuplja glumce i redatelje iz Njemačke, Poljske, Grčke, BiH i Hrvatske koji će dvije godine zajedno raditi kao ansambl. Ovaj projekt, nastao u vrijeme širenja euroskepticizma i propitivanja ideje zajedničke Europe za tematsku okosnicu ima pitanje novog promišljanja Europe. Umjetničko vodstvo projekta povjereno je „lutalici između svjetova“, kako u Njemačkoj nazivaju Olivera Frljića.

„Nadolazeća online predstava koju provodi Teatr Nowy planirana je za rujan 2020. i postaje dio projekta koji svojim osnovnim produkcijskim postavkama istražuje nove načine online kazališnih suradnji, kao novog prostora kazališnog procesa i izraza, reagirajući izravno na okružje prostora i vremena, što svako suvremeno kazalište neizostavno čini.

Ujedinjujući umjetnike i druge kazališne profesionalce iz različitih kulturnih žarišta Europe, u novoj predstavi sudjeluje šest glumaca iz tri kazališta: Anđela Ramljak, Adrian Pezdirc, Claudia KorneevTenzin Kolsch, Ewelina Pankowska i Jan Sobolewski. Vođeni redateljem Wojtekom Ziemilskim, i autorskim timom, glumci se u ovom mjesecu susreću na na probama u virtualnom prostoru platforme Zoom, razmjenjujući ideje i istražujući mogućnosti izvedbe u virtualnoj stvarnosti“, poručuju iz ZKM-a.

U sklopu projekta Europski Ansambl do sada su predstavljene četiri predstave: „Imaginary Europe“ Olivera Frljića u Stuttgartu; „Erasmus“ u režiji Anne Smolar u Nowy Teatru u Varšavi; „Vječni malograđanin“ u režiji Anestisa Azasa u ZKM-u i „The Clickworkers“ Dina Pešuta u režiji Selme Spahić u Državnom kazalištu u Stuttgartu.