U utorak Tolerance Talk na 14. Festivalu tolerancije

 

 

Poznata televizijska urednica Ivana Paradžiković, pučka pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, psihologinja Marijana Senjak, govorit će o društveno angažiranim temama na Tolerance Talku u sklopu 14. open air Festivala tolerancije

Prava žena nad kojima su izvršeni različiti oblici nasilja, uključujući silovanje, zlostavljanje u obitelji i sekundarnu viktimizaciju, tema je Tolerance Talka Mrak iza zatvorenih vrata, koji će se održati 30. lipnja u 20 sati, u sklopu 14. open air Festivala tolerancije u Amfiteatru na zagrebačkom Bundeku. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, psihologinja i psihoterapeutkinja Ženske sobe Marijana Senjak i urednica Nove TV Ivana Paradžiković, osvrnut će se i na sjajan film izraelskog redatelja Yarona Shanija Trilogija ljubavi, koji će se prikazati na ovogodišnjem festivaluRiječ je o fantastičnom nizu filmova –  Skidanje, Vezanje i Rođenje o suvremenom životu u Izraelu, kroz rijetko viđenu analizu negativnih odnosa proizašlih iz ljubavi. Moderatorica je radijska autorica i voditeljica dr. sc. Irena Radej Miličić, profesorica na Sveučilištu Sjever.

 Aktualne manifestacije fašizma i rasizma u Hrvatskoj, Europi i svijetu u fokusu su Tolerance Talka Geneza zla, koji će održati 2. srpnja u 20 sati, također u Amfiteatru Bundek. Filmski i književni kritičar Dragan Jurak i izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu dr. sc. Nebojša Blanuša, uz moderiranje novinarke i kolumnistice Nacionala Zrinke Vrabec Mojzeš, govorit će o razarajućim posljedicama ovih doktrina na moderno društvo. Osvrnut će se na izniman film redatelja Luuka Bouwmana Svi protiv svih, o fašizmu u Nizozemskoj temeljen na razdoblju između dva rata kada je ova zemlja imala nekoliko desetaka fašističkih pokreta.

 Uz bogat glazbeni i edukativni program te predstavljanje nevladinih udruga, do 4. srpnja na Festivalu tolerancije prikazat će se ukupno 12 filmova koji potiču na razmišljanje i promiču bolje i tolerantnije društvo, a ulaz na sva događanja je besplatan.

ŽELJKO KRZNARIĆ