U Lovranskoj Dragi otvorena prva trajna umjetnička instalacija Europske prijestolnice kulture – ‘Puli Mȁlina’ Davora Sanvincentija

Namijenjen prije svega putnicima namjernicima i nenamjernicima, koji prolaze jednim od mnogobrojnih puteva što s mora vode prema Učki, ali iznimne umjetničke vrijednosti, u petak poslijepodne u Lovranskoj Dragi službeno je otvoren trajni umjetnički paviljon renomiranog umjetnika Davora Sanvincentija Puli Mȁlina, a sve u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Događanje je počelo okupljanjem sudionika i posjetitelja u centru Lovranske Drage, kod potoka, špine i šterne, uz živu svirku proslavljenog liburnijskog jazzera Damijana Grbca i njegov sastav GIIPUJA, a nastavilo se protokolarnim dijelom otvorenja u kojem su sudjelovali članovi projektnog tima koji je radio na umjetničkom paviljonu: projektantica Iva Peručić i Branko Orbanić, u ime izvođača radova – tvrtke Kapitel iz Žminja.
Okupljenima su se potom obratili i direktorica tvrtke RIJEKA 2020 Irena Kregar Šegota, načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić te gradonačelnik Rijeke, grada koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture, Vojko Obersnel.
U nastavku službenog otvorenja upriličeno je druženje uz još jedan blok „Ča Jazza“ Grbca i ekipe te u restoranu Draga di Lovrana, uz malu zakusku i glazbu po odabiru DJ Jericha.

O trajnom paviljonu Puli Mȁlina

Sanvincentijeva umjetnička instalacija Puli Mȁlina trajno će na ovom mjestu ostati, kako bi mnogobrojnim turistima ali i stanovnicima šireg Riječkog područja bila razlog više za posjet prekrasnoj Lovranskoj Dragi te uživanju u šetnji prirodom i zadivljujućim pejzažima.

Voda je oduvijek imala važnu ulogu u životu mještana Lovranske Drage te je u njezinu zemlju ucrtala živu mrežu puteva, staza i mostića, a na takvoj jednoj stazi – na pronađenim ostacima staroga mlina – smjestio se Puli Mȁlina, objekt inspiriran tradicijskim poljskim skloništima.
Njegova je baza izgrađena od kamenih ostataka mlina, dok je u interijeru korišteno drvo lokalnog kestena – maruna. U svako doba godine, ovaj će paviljon sa svojim šumskim vrtom biti prirodni zaklon putniku, šetaču, prolazniku, mjesto za druženje ili tišinu. Na datume godišnjih ekvinocija – zbog specifičnoga položaja južnoga prozora – posjetitelj ima priliku doživjeti susret i igru sunčevih zraka i vode.

Autor instalacije Puli Mȁlina je multimedijalni hrvatski umjetnik Davor Sanvincenti, projektantica je Iva Peručić, a radove je izvela tvrtka Kapitel iz Žminja.
Glavni partner Rijeci 2020 na realizaciji ovog projekta bila je Općina Lovran, uz suradnju Parka prirode Učka. Veliku pomoć pružio je i Arsen Brumnjak, koji je poklonio drvo maruna korišteno u interijeru paviljona, kao i mještani Lovranske Drage, koji su tijekom priprema ovog umjetničkog rada razgovarali s autorom i prenosili mu priče lokalne zajednice.

Lungomare Art gradi spomenike za budućnost

Sanvincentijev paviljon prva je u nizu trajnih umjetničkih instalacija programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture, koji će biti postavljeni na području Kvarnera, čime suvremena umjetnost, naslanjajući se na priče lokalnog stanovništva, izlazi iz muzeja.
Ovi spomenici za budućnost stvaraju novi kulturno-umjetnički-turistički put, koji donosi posebnu novu vrijednost mjestima obuhvaćenima programom.