Prsti

Autor: Aleksandar Olujić

Čovjek na ruci ima pet prstiju. To u biti nije nešto čudno niti nesvakidašnje. Brojni sisavci, i ne samo oni, na prednjim ekstremitetima imaju pet izraslina koje se u primata nazivaju prsti. A primati su red iz podrazreda viših sisavaca kojima pripada i podvrsta homo sapiens spiens čiji smo mi pripadnici, ako je to suditi po pristašama teorije evolucije. Naime, ima i drugih teorija postanka ljudske vrste, među kojima je i ona već par tisuća godina prisutna kako je čovjek nastao tako što je Bog udahnuo život nekakvoj grudi blata, stvorivši ga tako prema svojoj slici:

Na svoju sliku stvori Bog čovjeka,
na sliku Božju on ga stvori,
muško i žensko stvori ih.

(Biblija, Knjiga postanka)

Sudeći po onom što u svetoj knjizi piše, riječ je o dvije grude, no o tom potom, sada bih želio vašoj pozornosti prinijeti nešto drugo.

Ruka je izvanredno oruđe koje je postalo presudno u evoluciji od lukave i sposobne, ali ipak samo, životinje u jedno inteligentno biće koje je u stanju napraviti sve ono što ni jedno drugo živo biće nije u mogućnosti, barem tako kažu oni prvi. Na tom svom oruđu, ruci, čovjek ima pet prstiju kojima može izvesti radnje kao ni jedna druga vrsta, a zahvaljujući svojoj sposobnosti apstraktnog razmišljanja, u stanju je u pokretima ruke pronaći i značenja kakva nisu vidljiva drugim oblicima života na trećem kamenčiću od sunca.

Recimo, stisnete šaku i podignete palac – svako ljudsko biće na planeti tu će gestu odmah protumačiti kao pozitivan znak, odnosno znak odobravanja. Jednostavno, zar ne? Trebalo bi biti, ali ipak nije. Naime, pet prstiju na ruci ne samo da pružaju mogućnost kroz kombinaciju različitih prstiju pokazivanja različitih gesti, već ponekad isticanje iste kombinacije ima potpuno drugo značenje.

Nije svejedno koliko i koje prste na ruci pokazujete, niti na koji način ih pokazujete. Tako danas kažiprst i srednji prst koji tvore slovo „V“ u jednom slučaju znače „pobjeda“ (victoria), ali ako okrenete ruku drugačije, nadlanicom prema onima kojima to pokazujete, to znači „odjebi“ (fuck off). No, ne samo to, s vremenom se događa da ista kombinacija prstiju dobiva sasvim drugačiju simboliku. Na pr., do prije par godina gesta u kojoj su se spojili kažiprst i palac a drugi prsti na ruci ostali ispruženi, mogli bi čak reći pasivni, bila je pozitivna gesta odobravanja obično prevođena kao: OK. Danas je to u SAD-u simbol koji koriste bijeli rasisti, najčešće militantne skupine, u značenju „white power“, te je postala simbol rasizma i stoga se razmišljalo o njenoj zabrani.

Tako je to sa simbolima. S vremenom i promjenom okolnosti, društvenih i povijesnih uvjeta, ali i zbog zlouporaba, iskrivljenih ili pogrešnih tumačenja ista gesta može u različitim vremenima imati različito značenje, pa čak i doživjeti da se isto značenje u drugom kontekstu sasvim različito tumači. Friški primjer: podignuti srednji prst koji je poznat još iz antike kao simbol za falus, penetraciju, pa čak i na homoseksualni odnos, a danas se upotrebljava u značenju „fuck you“, „fuck yourself“, „up yours (arse)“, može ovisno o situaciji imati pozitivnu i negativnu simboliku. U modernom društvu podignuti srednji prst simbol je protesta koji se koristi u kulturalnom, socijalnom i političkom okružju.

Jedna od najpoznatijih fotografija 20. stoljeća snimljena 1969. godine prikazuje glazbenu ikonu Johnnija Casha kako pokazuje srednji prst fotografu Jimu Marshallu za vrijeme svog koncerta u zatvoru San Quentin, koji je tamo održao za zatvorenike. Navodno je to bila Cashova reakcija na zahtjev fotografa da snimi jednu dobru sliku za zatvorske čuvare. Ne sjećam se da sam igdje vidio, čitao ili čuo da je netko zbog te geste prijetio Johnniju Cashu da će mu dati po prstima ili nešto slično, iako sam siguran kako se niti njegovi koncerti u zatvorima, a pogotovu ta gesta, nisu svidjeli nekima u SAD-u. Ako je i bilo takvih reakcija one su odavno utonule u tamu zaborava, a čuvena slika Johnnija Casha s podignutim srednjim prstom postala je ikonografski prikaz slobodnog izražavanja vlastitog stava u jednom demokratskom društvu.

Ah, I’d love to wear a rainbow every day
And tell the world that everything’s okay
But I’ll try to carry off a little darkness on my back
Till things are brighter, I’m the Man In Black

(Johnny Cash ‘The Man in Black’)