U povodu svjetskog dana romskog jezika otkrivena skulptura “5. studenog”

U povodu Svjetskog dana romskog jezika, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zajedno sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem, otkrio je skulpturu „5. studenoga“ u istoimenom parku na križanju Savske ceste i Koturaške ulice. Autorsko djelo prof. Marina Marinića izliveno je u bronci te je postavljeno na betonsko opločenje, a predstavlja mladu romsku ženu koja pleše.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako su Grad i Vijeće Gradske četvrti Trnje podržali inicijativu Udruge Roma u Hrvatskoj „Kali – Sara“ za uređenjem parka i postavljanje spomenika, osiguravši za to preko 1,8 milijuna kuna. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi je naglasio da je spomenik“5. studenoga“ povijesni iskorak za romsku zajednicu te je zahvalio gradonačelniku i Gradu što su omogućili da Zagreb bude prvi grad u Hrvatskoj koji je postavio spomenik romskoj kulturnoj i tradicijskoj baštini.

„Godinama radimo na rušenju predrasude prema kojima Romi nemaju pisanu povijest. Ovo je prvi romski spomenik u čast romskoj kulturi i pismenosti postavljen u Hrvatskoj nakon više od 700 godina, koliko Romi žive na ovim prostorima. Drago mi je što on pokazuje odvažnu Romkinju koja je oduvijek bila središnja figura romske obitelji“, rekao je Kajtazi.

Istaknuo je, također, da spomenik simbolizira pravo Romkinja na izbor i na obrazovanje. „Atmosferu tolerancije što je stvaramo postavljajući ovaj spomenik snažna je poruka protiv diskriminacije i nesnošljivosti“.  

U novouređenom parku postavljena je i nova javna rasvjeta, položeno je 500 m podzemne električne instalacije, postavljeno je 15 čeličnih stupova visine 4 m s ukupno 15 ekoloških LED svjetiljaka.

ŽELJKO KRZNARIĆ