U Donjem Miholjcu uskoro počinje 1. Prandau festival orguljaške i komorne glazbe

Donjim Miholjcem uskoro će se prosuti zvuci orgulja, gudačkih instrumenata, čembala, gitare i zapjevat će zvonki soprani. Naime, Grad Donji Miholjac u suorganizaciji s Turističkom zajednicom Grada Donjeg Miholjca,  Župom sv. Mihaela Arkanđela, Povijesnom udrugom “Mailath“  i  Glazbenom školom pri OŠ  A. Harambašića, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, organizator je i pokretač 1. Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe.

Ovaj festival je potpuno nov kulturni događaj i temelji se na tradiciji i glazbenoj kulturnoj baštini vlastelinske obitelji Hilleprand von Prandau, a sudeći po izjavi dogradonačelnika Tomislava Brusača, koju je još prošle godine dao Glasu Slavonije, namjera je Grada organizirati kulturnu manifestaciju koja bi prerasla u najznačajniji glazbeni događaj u D. Miholjcu.

 

PRANDAU festival

od 20. lipnja do 20. rujna 2020.
Donji Miholjac
Dvorac Mailath-Prandau i župna crkva Sv. Mihaela Arkanđela

PRANDAU festival programski je usmjeren na promoviranje orguljaške i komorne glazbe, revitalizacijom bogatog kulturnog naslijeđa i glazbene tradicije obitelji Hileprand-Prandau, a naročito jednog od članova obitelji, Karla baruna Prandaua.

Karlo barun Prandau kao glazbenik i skladatelj bio je mecena glazbene umjetnosti, kulturnog života, obrazovnog i vjerskog života, ne samo na području Donjeg Miholjca nego i cijele Slavonije, čiju ostavštinu baštinimo u vidu vrlo vrijednih orgulja koje se nalaze u crkvi sv. Mihaela Arkanđela, glazbene škole u Donjem Miholjcu osnovane 1834. godine (također na inicijativu Karla Prandaua), te iznimno vrijednog i akustičnog prostora velike dvorane dvorca Mailath, u kojoj su se svojedobno održavali koncerti komornih sastava i razni balovi.

Ovogodišnji PRANDAU festival donosi nam koncerte izvrsnih hrvatskih umjetnika, te ostala popratna događanja. Koncerti PRANDAU festivala će se održavati u velikoj dvorani dvorca Mailath-Prandau i u župnoj crkvi. Ove godine PRANDAU festival otvaramo gitarističkim recitalom vrsnog glazbenika Krešimira Bedeka 20. lipnja. Na ostalim koncertima predstavit će nam se Kvartet Rucner krajem lipnja, Camerata Garestin u kolovozu, a za kraj u rujnu violinist Goran Končar i orguljaš, te ujedno i umjetnički voditelj PRANDAU festivala Edmund Andler-Borić.

Dvorac Mailath-Prandau jedan je od najljepših dvoraca u Slavoniji i Hrvatskoj. Ljepota i originalnost dvorca nadmašuje mnoge druge slične dvorce. Slabo je poznat. Zato je na svima nama zadatak da kroz razne projekte upoznamo hrvatsku i europsku scenu s kulturnom baštinom Donjeg Miholjca.

Tomislav Brusač, dogradonačelnik Donjeg Miholjca
Edmund Andler-Borić, umjetnički voditelj PRANDAU festivala