PREDSTAVLJANJE NOVOG PROJEKTA GRADA – PODRŠKA NA DLANU

Mentalno zdravlje djece i mladih te predstavljanje  online platforme Podrška na dlanu koja je usmjerena na jačanje mentalnog zdravlja djece i adolescenata, bilo je temna današnje tiskovne konferencije.
Grad Zagreb je prepoznao potencijalne ugroze od pandemije i od nedavna potresa na mentalno zdravlje djece i mladih kao prioritetan javnozdravstveni problem pa je Odlukom gradonačelnika od 29. travnja 2020. osnovano i imenovao Povjerenstvo za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba tijekom i nakon COVID-19 krize. Povjerenstva dugoročno želi raditi na jačanju dječje otpornosti povećanjem kapaciteta u sustavu zaštite djece i djetetove okoline koordiniranim aktivnostima, podupiranjem suradnje između svih ustanova u vlasništvu Grada Zagreba koje izravno rade s djecom te promicanjem kulture dijaloga između zajednice i zdravstvenih, odgojno-obrazovnih i socijalnih službi.


Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba i predsjednica Povjerenstva Gorana Buljan Flander je istaknula da su istraživanja što su se provela nakon karantene pokazala da je oko 30 % ispitanika razvilo neki oblik posttraumatskog stresnog poremećaja zbog krize izazvane koronavirusom. ”Koronavirus kao trauma je ostavila globalne posljedice, no Zagreb je prije gotovo tri mjeseca pogodio potres koji je ostavio strašne učinke na lokalnoj razini. Zato je nastala ova Platforma namijenjena djeci i mladima, ali i njihovim roditeljima. Na njoj se mogu naći brojni edukativni materijali koji su nastali kao odgovor na potrebe u ovim izvanrednim okolnostima”, kazala je gospođa Buljan Flander i dodala da je zaštita najmlađe populacije i njihovog mentalnog zdravlja apsolutan prioritet javnoga zdravstvenog sustava.

Gradonačelnik Milan Bandić je zaključio da je ponosan na rezultate rada Povjerenstva budući da je mentalno zdravlje preduvjet za napredak Zagreba i domovine. „Ovo je zajednički napor svih gradskih institucija i kontinuirano ćemo raditi da tako i ostane“, poručio je.

ŽELJKO KRZNARIĆ