Grad Zagreb dobio je EcoMobile – beskontaktne pametne spremnike za upravljanje otpadom. U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića spremnici su danas predstavljeni na Europskome trgu, a rezultat su višegodišnjeg rada domaćih stručnjaka  iz tvrtke EcoMobile. U potpunosti su proizvedeni u Hrvatskoj i omogućuju odlaganje otpada bez kontakta, pomoću senzora se pokreće automatsko otvaranje vrata nakon dvije sekunde stajanja ispred njih. Na Europskom trgu je postavljen kompletan zeleni otok koji uključuje pametne spremnike za odlaganje otpadnog papira, plastične, metalne ambalaže i stakla, te izdvojeni spremnici za sitan miješani komunalni otpad.

Gradonačelnik Bandić je naglasio da iako živimo u globaliziranome svijetu koristimo i domaće proizvodne kapacitete te ih uspješno implementiramo u svakodnevni život. ”Sretan sam što se ova ideja rodila i što je zaživjela u Zagrebu pa s iznimnim ponosom mogu reći kako će ovih pet pilot-spremnika optimizirati skupljanje, odvajanje i odvoz zagrebačkog otpada. Podržimo hrvatske stručnjake, čuvajmo naš okoliš i brinimo zajedno za naš grad!”, dodao je gradonačelnik.

Voditelj Podružnice Čistoća Jure Leko je naglasio da su spremnici automatizirani i da omogućuju prešanje sadržaja i njegovo smanjenje do 7 puta od početne veličine. ”Kada se spremnik popuni do 80% od svoga kapaciteta, komunalnomu vozilu s pomoću aplikacije stiže informacija te ga u roku od 2 do 3 sata prazni. On se treba nanovo isprazniti sljedeći dan pa tako štedi ljudstvo i mehanizaciju jer klasične spremnike treba prazniti i po nekoliko puta dnevno.”

Ovaj proizvod omogućuje beskontaktno odlaganje otpada jer nakon dvije sekunde stajanja ispred njega se mehanizam automatski pokreće otvaranjem vrata. Zeleni otok na ovoj lokaciji uključuje pametne spremnike za odlaganje otpadnog papira, plastične i metalne ambalaže, stakla te sitnoga miješanog komunalnog otpada.
 žŽELJKO KRZNARIĆ

 

 

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here