Dan Državnosti. Treći put.

Subota. 30. svibnja 2020. Subotnje praznično jutro. Dan je počeo polaganjem vijenaca. Neki ih položiše, neki ne. Svaki naš praznik podsjeća na Sisvete.

Danas je subota. 30. svibnja 2020. dan je započeo paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca. Danas slavimo ponovo povraćeni Dan državnosti. Dan državnosti, prvi put. Dan državnosti, drugi put. Dan državnosti, treći put.

Svaki naš praznik podsjeća na „Bitku za skladište“. Veselo licitiranje oko tuđe nevolje. Puno podjebavanja oko činjenica. Nekom će na kraju raspiliti lokot!

30. svibnja 2020. Dan koji je započeo polaganjem vijenaca i piljenjem lokota nastavio se dernekom uz pivo i janjetinu. Nikad nije toliko loše da dobra janjetina i alkohol to ne bi mogli popraviti. Poslije će se siti i napiti pokušati vratiti doma. Nekima to baš neće uspjeti.

I smrt će biti sasma nešto ljudsko
Na ležaju se tijelo s nečim nevidljivim rve
i hropti
i smalaksava i stenje
i onda stane.
Ko kad mašina stane. I stoji. Ni makac.

I ljudi u to što se zbilo gledaju ko u neki
svršen poso
i podižu se kao kad se podižu od stola
i sluškinje se uprav tad najviše uzrade

Mati će živinski kriknuti
otac zaćutati
i buljiti nijemo cijelog dana.

Smrt
ANTUN BRANKO ŠIMIĆ
Objavljeno: 1925.

Dan državnosti, prvi put. Dan državnosti, drugi put. Dan državnosti, treći put. Prodano!

Darko Androić

Darko Androić rođen je u Sisku. Osnovnu i srednju školu završio je u Petrinji. Stekao je doktorat prirodnih znanosti iz fizike. Radi kao profesor na PMF Zagreb. Kao eksperimentalni fizičar bavi se istraživanjima subnukleonskih svojstava materije.