U Sisku na kavi s Dalijom i strankom s Imenom i Prezimenom

Autor: Marjan Gašljević
Danas 27. svibnja 2020. godine „nabasali“ smo na jednoj od prelijepih sisačkih terasa uz Kupu na gospođu Daliju Orešković koja je na ovo prelijepo mjesto svratila na kavu i čašicu razgovora s osobama koje su se „našle“ u ideji stranke s Imenom i Prezimenom a politički djeluju na području VI izborne jedinice. Prvo što sam upitao gospođu Orešković bilo je da li je slučajno odabrala baš ovu terasu. Začuđeno je odgovorila sa „da“. A to sam je upitao za to jer je upravo s te terase prije 4 godine po pobjedu na parlamentarnim izborima u Sisku krenuo i aktualni Premijer. S te terase po pobjedu je krenula i aktualna Gradonačelnica. Da li je terasa „presudila“ u izborima preostaje nam vidjeti.
„Ovo nisu izbori nego je ovo referendum hoće li Hrvatska opstati.“ Rezolutna je gospođa Orešković predstavljajući Stranku: Mi nismo tipična stranka, nismo niti blizu nalik drugima, svjesni smo naših različitosti no unutar njih dobro surađujemo jer smo pronašli što nam je zajedničko, a to su promjene državnog ustroja kojima možemo našim građanima osigurati bolji životni standard i pravedniju državu. Kažu da smo heterogeni. Kažu da se ne zna tko nam je lider. A ja kažem da nam je lider ideja koja nas je okupila i koja nas čvrsto veže. Želim živjeti u sustavu u kojem se svatko osjeća priznat. Želim graditi sustav u kojem se karizma svakog od nas prelijeva na druge, ne da nas sputava, već da nas potiče, inspirira i vuče prema naprijed!
Prava promjena i snažan korak prema naprijed dogodit će se tek nakon što se dogodi promjena sustava vrijednosti u čitavom društvu! Tek kada raskrstimo s licemjerjem, kada one koji su do sada vladali proglasimo majstorima iluzija, kada se odreknemo vlastitih predrasuda i kada jedni drugima pružimo ruku suradnje u rješavanju onog što je uistinu bitno! Naša vizija je drugačija Hrvatska. Pravno uređena, tolerantna, održiva, prosperitetna i okrenuta budućnosti. Izgradnja takve Hrvatske ne može biti misija samo jedne osobe. To mora biti zadatak svih nas!
„Danas smo ovdje ne da bi predstavljali program nego pojedince koji su i do sada bili mali otoci otpora protiv klijentelizma, korupcije, nekompotentnosti.“ Kaže gospođa Orešković nabrajajući stvari koje je nužno mijenjati u Hrvatskoj od sustava javne uprave, izbornog sustava do sustava funkcioniranja pravosuđa.
Gospodin Predrag Sekulić govorio je o činjenici transportiranja sirove nafte s hrvatskih naftnih polja na preradu u MOL-ove rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj kao posljedice vrlo netransparentnog memoranduma i još netransparentnijoj cijeni iste te nafte. Rafinerija Sisak, na žalost, ne radi a upravo ona je građena da bi prerađivala istu tu naftu. Ukratko napominje sve što se je dešavalo u posljednjih 4 godine a što je dovelo do ove situacije pitajući se i da li će hrvatska „zlatna koka“ JANAF uskoro završiti u mađarskim rukama. On smatra da su ovi potezi ravni izdaji nacionalnih interesa. Upitan kako će se uključivanje u stranku s Imenom i Prezimenom odraziti na lokalnoj razini Sekulić je rekao da za razliku od drugih stranaka priključivanje gospođe Krčelić i njega neće ništa promijeniti na loklanoj razini gdje nastavljaju s radom kao i do sada bez utjecaja Stranke na rad u lokalnoj zajednici.
Gospođa Krčelić naglašava da je njihov cilj ali i cilj kandidata iz drugih lokalnih jedinica prvenstveno promoviranje i rad kroz mandat za korist svoje lokalne zajednice navodeći primjere dosadašnjih zastupnika čiji se glas u Saboru nije uopće čuo a kamo li da su, bar, pokušali poduzeti nešto za boljitak svoje lokalne zajednice koja ih je birala.
Stranka s Imenom i Prezimenom izaći će na izbore u svim izbornim jedinicama a još uvijek nisu sastavili liste s kojima će izaći pred birače. Gospođa Orešković naglašava da je i tu specifičnost njihove stranke jer se na listama neće naći imena i prezimene stranačkog predsjedništva već prepoiznate osobe iz lokalne zajednice tako da će, kako je spomenuo gospodin Sekulić, građani koji će ih birati imati zastupnika susjeda s kojim mogu popričati o svemu.
Vlado Lendvaj profesor iz Ivanić Grada, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara govorio je o uspjesima hrvatskih učenika na svjetskim natjecanjima iz informatike i znanja općenito zalažući se za promjene u obrazovnom sustavu po hrvatski prikladnim programima.
Svakako, mislim, vrijedno je do izbora saslušati kandidate stranke s Imenom i Prezimenom koji nude neke nove ideje i rješenja iza kojih stoje osobe s imenom i prezimenom iz vašeg susjedstva.