Uz Međunarodni dan muzeja

Od 1978. godine naovamo, svake se godine druge ili treće nedjelje u svibnju održava Međunarodni dan muzeja. Ove godine ovaj dan obilježavao se u sjeni krize izazvane pandemijom koronavirusa. Zatvorena kazališta, muzeji, galerije, otkazani koncerti, manifestacije, festivali. No, usprkos svemu, kad već oni ne mogu njima, muzeji su zahvaljujući svojim djelatnicima iznašli način doći svojim posjetiteljima. Zahvaljujući trudu svih tih ljudi mnoštvo kulturnih sadržaja postavljeno je u naš virtualni svijet koji nije nikada bio bogatiji istima nago danas.

U osobito teškoj situaciji našli su se zagrebački muzeji (i druge kulturne institucije grada) zbog potresa koji je uzrokovao brojna oštećenja, a posebno su teško tom prilikom stradali Muzej za umjetnost i obrt i Hrvatski prirodoslovni muzej. Jedan od muzeja koji je također pretrpio velika oštećenja (iako na sreću manje od prva dva) je Arheološki muzej u Zagrebu, te je još uvijek zatvoren za javnost. Stoga je Arheološki muzej pripremio niz sadržaja koje je podijelio na svojoj mrežnoj stranici, a povodom Međunarodnog dana muzeja kreirao je i Virtualni muzej. U svom priopćenju povodom Dana muzeja iz AMZ-a su između ostalog poručili: 

Međunarodni dan muzeja u Arheološkom muzeju u Zagrebu obilježavamo radeći sve pripremne radnje kako bi što prije otvorili svoja vrata posjetiteljima, a za naše vjerne i buduće posjetitelje prisutni smo virtualno putem mrežnih stranica, newslettera muzeja i društvenih mreža.

Arheološki muzej u Zagrebu priprema niz online sadržaja koje objavljuje na mrežnoj stranici www.amz.hr. Tako na našim mrežnim stranicama publika može vidjeti sve objave kojima smo obavještavali javnost o događanjima u muzeju nakon potresa. Posebno smo kreirali i Virtualni muzej u kojem publika može virtualno prošetati stalnim postavom koji je snimljen u 3D tehnici. Također su dostupni 3D modeli predmeta popraćeni znanstveno-popularnim tekstovima. Ovi 3D modeli snimljeni najsuvremenijim tehnikama omogućuju publici da istraži i pogleda predmete na način na koji to nije moguće učiniti u samom Muzeju. U pripremi su i vodiči kroz stalni postav muzeja od kojih su za sada objavljeni vodiči Egipatske i Pretpovijesnih zbirki. Za djecu i mlade, ali i za odrasle koji se vole igrati, pripremamo i objavljujemo zabavne sadržaje koji kroz informativne materijale, kvizove, memory igre i puzzle na edukacijski i interaktivan način približavaju svim zainteresiranima informacije iz naše daleke prošlosti.