Kulturne ustanove Grada Zagreba ponovno otvaraju svoja vrata

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja kao i ponovnog otvaranja kulturnih ustanova  – kina, kazališta te centara za kulturu, koji uslijed popuštanja restriktivnih mjera od ponedjeljka, 18. svibnja 2020. mogu opet otvoriti svoja vrata za publiku, održana tiskovna konferencija u Muzeju suvremene umjetnosti.

Iako mjere popuštaju, nažalost sve gradske ustanove ne mogu započeti s radom budući je dio njih oštećen u potresu, naglasila je  pročelnica gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić no zahvalila je i svim onim muzejima koji unatoč činjenici da za posjetitelje još neko vrijeme neće moći otvoriti svoja vrata – dio programa objavljuju na digitalnim platformama.

“Muzeji koji su otvorilil svoja vrata za posjetitelje su – Etnografski muzej, Muzej suvremene umjetnosti, Tehnički muzej Nikola Tesla, Galerija Klovićevi dvori te Muzejsko – memorijalni centar Dražen Petrović. Što se kazališta tiče svoja vrata za posjetitelje otvaraju –  Zagrebačko kazalište mladih, Hrvatsko narodno kazalište, a uskoro će publika moći uživati i u predstavama Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh, Zagrebačkog kazališta lutaka te Gradskog kazališta Trešnja, a dio programa na otvorenom izvodit će i Gradskog kazalište Žar ptica“, rekla je pročelnica.

Istaknula je kako  ustanove počinju s radom uz sve propisane mjere, a Gradski ured za kulturu učinit će sve da u sklopu rebalansa Proračuna, sredstva za kulturu ne budu drastično smanjena. „ Dobra je vijest da idućeg tjedna prestaje i Mjera privremene obustave izvršavanja Proračuna Grada Zagreba za 2020. te će krenuti isplate i ustanovama ali i nezavisnim umjetnicima“, rekla je Vuković Runjić.

O programima Kinoteke koja počinje s radom ovoga tjedna na konferenciji je govorila ravnateljica Centra za kulturu i film August Cesarec, Maja Jurić Ivoš koja je najavila kako s pogramima uz sve mjere sigurnosti počinju 18. svibnja, a posjetitelje očekuje izbor recentnih naslova – za svakoga ponešto. Najavila je kako uz programe koji počinju u Kinoteci, a koja je ujedno i jedino kino u Zagrebu koje počinje s radom, u lipnju svoja vrata otvara i Ljetna pozornica Tuškanac.

Čestitku za Međunarodni dan muzeja uputila je  ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Markita Franulić. „ Muzej je otvoren 5. svibnja, a uskoro ćemo otvoriti i kabinet Nikole Tesle, rudnik i Planetarij“, najavila je ravnateljica Muzeja.
ŽELJKO KRZNARIĆ