Ruđerovci su pokrenuli novi element

Kako s minimalnim tehničkim uvjetima na udaljenosti od par stotina kilometara, unatoč ograničenjima koje je nametnula pandemija koronavirusa, napraviti kvalitetan popularno-znanstveni i edukativni serijal znaju znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB). ‘Kuhinjski element’ naziv je novog YouTube serijala kojeg su zajedno osmislili fizičar Saša Ceci, diplomantica kemije Martina Manenica, te kemičarka Vida Strasser. U svojoj su kuhinji već spojili nespojivo – kokice i ugljik te nesparene čarape i kvantnu fiziku.

 ‘Kuhinjski element’ je edukativno-zabavni video serijal u kojem se obrađuju teme iz prirodnih znanosti. Cilj je projekta, kako navode ruđerovci, gledateljima objasniti znanost na jednostavan i nekonvencionalan način, a vjeruju da bi serijal svoj primjenu mogao naći i u nastavi.

”Na ideju smo došli spontano. Željeli smo pokazati kako se s minimalnim tehničkim uvjetima, s opremom koju skoro svatko ima kod kuće, može proizvesti zanimljiv popularno-znanstveni i vjerujem edukativni sadržaj za sve uzraste,” objašnjava dr. sc. Vida Strasser, znanstvenica u Laboratoriju za biokoloide i površinsku kemiju Zavoda za fizičku kemiju IRB-a, koja se za potrebe ovog projekta uhvatila u koštac s montažom i animacijama.

Povrh popularnih tema iz znanosti i školskog gradiva, teme će obuhvatiti i razotkrivanje nekih lažnih vijesti i mitova koji su danas sve prisutniji u virtualnom i medijskom prostoru. Na njihovom znanstvenom meniju naći će se tako brojne aktualne teme poput 5G tehnologije, zračenja mobitela ili danas najpopularnijeg virusa.

”Moramo osmisliti cijelu stvar od početka do kraja i sami se snimiti. Nismo to nikada radili pa je to i nama vrlo neobično iskustvo, ali se nadamo da će gledateljima biti zanimljivo, i da će uživati učeći i zabavljajući se sa nama,” objašnjava Saša Ceci.

Ovaj fantastični trio do sada je zakuhao već tri serijala u kojima su gledateljima otkrili zašto je ugljik izrazito važan, kako izgleda atom, te koja je to molekula koja život znači.  U pilot epizodi ‘Kuhinjskog elementa’ tako gledamo Sašu Cecija kako demonstrira svoju vještinu sagorijevanja kokica u mikrovalnoj dok uz pomoć Martine otkrivamo zašto je baš ugljik izrazito važan element.

U drugoj pak epizodi našu pažnju plijeni Martina koja sparuje čarape, a Saša pomoću gitare pokušava dočarati kako je kvantna fizika omogućila sparivanje elektrona i postojanje atoma. Sasvim slučajno, odabrao je baš atom ugljika. Srećom je Vida sve to popratila animacijama, pa će sve ipak na kraju biti jasno. Osim gdje je točno ‘odtunelirala’ jedna Martinina nesparena čarapa.

U današnjoj epizodi ‘Kuhinjskog elementa’ Martini je otišao bežični internet. Saša to povezuje sa smetnjama od mikrovalne pećnice pa pokušava objasniti kako funkcionira taj mističan uređaj. Zanimaju li vas popularni mitovi o mikrovalnim pećnicama te koliko je njihovo zračenje opasno, zašto koriste istu frekvenciju kao bežični internet i mobiteli, te što će se promijeniti kad dođe 5G mrežo – ova epizoda je baš za vas, ističu glavni protagonisti. Novu epizodu možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=6ibn8FMYyN4&t=16s

 ”Serijal je namijenjen svima koje zanima znanost. Primarno vjerujem da bi mogao koristiti učenicima te njihovim nastavnicima i roditeljima. U opisu svake epizode nalaze se dodatne poveznice gdje gledatelji mogu pronaći sve dodatne informacije o temama koje su objašnjene na malo ‘znanstveniji’ način,” objašnjava Martina Manenica.

“Najviše volimo kad se netko tko je gledao video javi pa nam postavi neko dodatno pitanje. Nekad odgovorimo u komentaru, ali posebno nas veseli da snimimo cijelu epizodu kao odgovor. Neke stvari provlače nam se i kroz više epizoda. Ispada kao neka sapunica s atomima i kvantnom fizikom. I laserom. I Vidinim super animacijama. I bez formula. Samo ono najvažnije,” objašnjava Saša Ceci.

ŽELJKO KRZNARIĆ