U subotu su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predstavnici obitelji i žrtava položili vijenac i zapalili svijeću ispred Spomen ploče na Trgu svibanjskih žrtava kako bi odali počast civilima stradalima prilikom raketiranja Zagreba prije 25 godina,

“Ne ponovilo se nikad nikom pa ni nama”, poručio je tom prilikom gradonačelnik Bandić,

Bandić je podsjetio kako je danas i 29 obljetnica pogibije 13 hrvatskih redarstvenika, 12 nastradalih u Borovu selu i jednog redarstvenika stradalog u Zadru, a  vijenac su položili i predstavnik članova obitelji stradalih građana i predsjednica Udruge civilnih žrtava Grada Zagreba i Zagrebačke županije Marija Vražić.

Svijeću je zapalio i Zvonko Bakula iz Zaprešića, ranjen je od rakete Orkan u svibanjskom napadu na Zagreb, 3. svibnja 1995., u vrijeme dok je obavljao posao tehničara u dječjoj bolnici u Klaićevoj ulici koja je također pogođena dijelovima raketa u vrijeme napada.

Gradonačelnik Bandić je danas  posjetio  i Memorijalni centar raketiranja Zagreba u Petrićevoj ulici u kojem se od 2013. godine čuvaju artefakti i fotografije tih događaja iz ratnih godina u kojima su nastradali građani, civili iz Zagreba.

Cilj Memorijalnog centra je čuvanje spomena na nedužne nastradale građane, poručio je Bandić.

Ploča svibanjskim žrtvama postavljena je na istoimenom trgu 2007. godine, a u raketiranju smrtno je stradalo sedam građana Zagreba, a ranjeno je 205 osoba.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here