SDP ZAGREB – ZAGREBAČKA ŽUPANIJA KREĆE U NEPROMIŠLJENO I OPASNO ZADUŽIVANJE

Pod okriljem korona krize Zagrebačka županija diže kredit od 80 milijuna kuna. Ovo zaduženje od skoro 20% u odnosu na izvorni proračun županije koji iznosi 488.504.549,00 kuna potpisao je sredinom travnja župan Stjepan Kožić. Napravio je to nakon što ga je u ovakvim okolnostima odbila potpisati Nadica Žužak, zamjenica župana koja zadnjih pola godine, po ovlaštenju župana koordinira rad županije, s obzirom na trenutno stanje župana Kožića.
Od 2. travnja ove godine na snazi je Odluka o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih državnim proračunom Republike Hrvatske i Financijskim planovima izvanproračunskih korisnika državnog proračuna zbog epidemije bolesti COVID-19, pa je moj stav da se Zagrebačka županija ne bi trebala ponašati kao da nas se to ne tiče. Okolnosti su se značajno promijenile pa je odluku o zaduženju trebalo barem preispitati – izjavila je zamjenica župana Nadica Žužak.
Koliko je u ovo vrijeme neoprezno i u konačnici neodgovorno zadužiti se za 80 milijuna kuna pokazuje i procjena da će prihodi županijskih proračuna u 2020. godini pasti najmanje 20% samo od poreza, a tu je i pad prihoda od koncesijskih naknada te se postavlja pitanje koliko će ovo zaduženje na rok od 10 godina otežati normalno funkcioniranje Zagrebačke županije. Analitičari predviđaju da će se rupa u proračunu sasvim sigurno protegnuti i na cijelu 2021. godinu, kao i na početak 2022. Jednako tako epidemiološki stručnjaci najavljuju za jesen drugi val epidemije koronavirusa to zapravo znači i ponovni udar na proračunske prihode i Zagrebačke županije. U takvim okolnostima Zagrebačka županija si nameće dodatnu veliku financijsku obvezu od preko 8,5 milijuna kuna, koliko će u sljedećih deset godina iznositi godišnje rate kredita.
Zanimljivo je da je upravo župan Kožić u svojih 20 godina na čelu Zagrebačke županije uvijek isticao kako su zadužena neprihvatljiva i sporna te da Zagrebačka županija sve radi isključivo vlastitim sredstvima. Sada je pak potpisao kredit koji je dio planiranog zaduženja iz prosinca 2019. godine odnosno iz vremena prije korona krize i prije nego je postalo upitno planirano punjenje županijskog proračuna. Na istom iznosu se temelji pokretanje kapitalnih investicija u školstvu Zagrebačke županije za 2020. godinu koje su pompozno najavljene kao rješavanje dugogodišnjih potreba u školstvu. Prava je istina da su spomenute dugoodišnje potrebe u svojem najvećem dijelu rezultat političke trgovine između župana Kožića i HDZ-a Zagrebačke županije i da se pokretanjem, a onda i završetkom ovih investicija neće riješiti goruće potrebe u školstvu Zagrebačke županije, a to su prije svega izgradnja škole u Dugom Selu i Jastrebarskom. Potrebe su to koje su političkim dogovorom i trgovinom „obrisane“ sa popisa kapitalne izgradnje u školstvu Zagrebačke županije, dok su preko noći na popis prioriteta uvrštene potrebe u gradovima i općinama gdje lokalnu vlast obnašaju Kožićevi i HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici
(Ivanić Grad, Klinča Sela, Rugvica, Pisarovina, Luka, Pušća, Bedenica…). Uz to treba pribrojiti i školu u Bistri za koju se već otplaćuje kredit od 10 milijuna kuna.
Županu Kožiću i partnerima iz HDZ-a očito u ovom trenutku nije važno dugoročno osigurati
funkcioniranje županije, odnosno iznaći dodatna sredstva za ulaganje u gospodarstvo koje će i ubudućnosti puniti proračun Zagrebačke županije, već gledaju kako uz pomoć kredita tempirati svečanosti postavljanja kamena temeljaca u jeku županijskih izbora iduće godine.