U PETAK OTVORENJE ZOOLOŠKOG VRTA GRADA ZAGREBA ZA POSJETITELJE

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, a na prijedlog načelnika Stožera civilne zaštite Grada Zagreba i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Zoološki vrt grada Zagreba otvara se za posjetitelje u petak, 1. svibnja 2020. godine.

Rad Vrta bit će prilagođen aktualnoj situaciji te preporukama epidemiologa.

Za posjetitelje će biti otvoren svakodnevno, uključujući nedjelje, praznike i blagdane, od 9 do 20 sati, a građani će u Vrt moći ući do 18.30 sati. Tada se zatvara glavna blagajna, jedina koja će raditi do daljnjega. Naime, na taj se način nadzire broj posjetitelja. U Vrtu istodobno može biti najviše 400 posjetitelja.

Kod glavne su blagajne uređene hodne plohe za ulaz i izlaz posjetitelja. To podrazumijeva i posebnu signalizaciju koja građane potiče na poštivanje socijalne distance, tj. razmaka od dva metra između ljudi.

Posjetitelji se neće moći služiti dječjim igralištima i ona su zbog toga ograđena. Nije dopušten ni ulazak u unutarnje paviljone osim na galeriju Tropske kuće odakle se promatraju nilski krokodili.

Budući da nije dopušten izravan kontakt ljudi sa životinjama, nije moguć ulaz posjetitelja u Dječji zoo te druge „walk in“ nastambe. Sve životinje posjetitelji će promatrati s ograda njihovih nastambi.

Od ulaza u Vrt do ulaza u sve njegove objekte sve je dobro označeno uz odgovarajuća objašnjenja i upute. Posjetiteljima se savjetuje da nose maske, a na ulazu u Vrt da koriste dezinfekcijsko sredstvo.

Blagajnice su opskrbljene dezinficijensom, zaštitnim maskama i rukavicama. I ostali se djelatnici pridržavaju savjeta epidemiologa.

Kako bi Zoološki vrt grada Zagreba posjetiteljima ponovo otvorio svoja vrata u što ljepšem izdanju, upravo je u tijeku dodatno uređenje nastambi životinja te okolne hortikulture.

Suvenirnica Baobab i restoran Kod morskog lava ne rade do daljnjega, a o njihovu će otvorenju Vrt naknadno obavijestiti javnost.

ŽELJKO KRZNARIĆ