SREDIŠE ZAGREBA BEZ TRAMVAJA

 

U ponedjeljak kao što smo pisali u Zagrebu od pet ujutro kreće javni prijevoz, za početak samo autobusni.

Gradonačelnik Bandić je objasnio da će se prijevozne linije u Zagrebu u promet puštati u fazama. ”Sadašnjih 90 autobusa koji funkcioniraju i voze po gradu, od njih nepunih 400, i 300 tramvaja, od kojih ne vozi nijedan, da njih postepeno stavljamo u funkciju”, rekao je.

Zadnja tramvajska linija koja će se pustiti u promet, ona je od istoka prema zapadu, odnosno od Vlaške i Draškovićeve preko Jurišićeve ulice, Trga bana Jelačića i Ilice pa sve do Črnomerca. Dakle, kroz središte grada tramvaji još neće voziti zbog stvaranja vibracija koje bi moge naštetiti oštećenim objektima.

Od ponedjeljka, kada se opet uvodi javni gradski i prigradski promet, ZET će u promet pustiti 111 autobusnih linija prema prilagođenome voznom redu.

Tako će umjesto tramvaja u prometu i dalje biti autobusne linije koje prometuju trasama noćnih tramvajskih linija (31 Črnomerec – Savski most, 32 Prečko – Borongaj, 33 Gračansko Dolje – Savišće i 34 Ljubljanica – Dubec). Tramvajske linije bit će postupno uspostavljane, ovisno o sigurnosnim procjenama i stanju na trasama kojima prolaze, izvijestio je u petak ZET.

Radi poštovanja epidemioloških mjera, preporučuje se nositi zaštitne maske, dezinfekcija ruku i držanje socijalne distance.

ZET će, ističe, kao i do sada, dezinficirati vozila tri puta na dan te ih provjetravati kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze koronavirusom.

ŽELJKO KRZNARIĆ