INTELEKTUALNA KRULJENJA MLADOG KRULJCA

Autor: Aleksandar Olujić

U ovo vrijeme kada u medijskom prostoru nema vijesti koja na neki način nije povezana s koronavirusom i glave su nam pune brojki zaraženih, umrlih i testiranih, kad odasvud dreče zabrane, preporuke i objašnjenja, kada većina birajući između poprsja Lidije Bačić i naočala Krunoslava Capaka prije odabere kliknuti potonjeg, dužan sam svima onima što su u se primili čitanja ovog teksta, možda očekujući da će saznati ponešto o novim, dosad nepoznatim simptomima gastroenterološke prirode uzrokovanih od strane naše popularne zaraze, ispriku. Naime, „Intelektualna kruljenja“ su naziv zbirke pjesama, dok se drugi dio naslova odnosi na autora te iste zbirke, mladog pjesnika Ivora Kruljca. Dakle, u daljnjem tekstu bit će riječi o poeziji.

Kada smo riješili uvodnu nedoumicu, bio bi red i običaj reći ponešto o autoru i djelu njegovih „intelektualnih kruljenja“.

Ivor Kruljac rođen je 1996. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, te studira novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Piše pjesme, novinarske članke, publicističke tekstove i kratke priče. Radove je objavljivao na raznim portalima i medijima, nastupa na pjesničkim večerima i sličnim zgodama, a piše pjesme i na engleskom jeziku koje objavljuje na platformi Medium (https://ivorzk.medium.com/).

Za moj susret s Ivorovom poezijom „kriv“ je naš Mario Lovreković, koji mi je, pošto na portalu redovito objavljujemo kratke priče, eseje i pjesme, proslijedio jednu njegovu pjesmu. Ono što sam vidio nije mi se svidjelo, no budući sam samo ovlaš preletio tekst, a znajući da mi Mario ne bi poslao nekakvo smeće, odlučio sam zaista pročitati pjesmu i znate što – uopće mi se nije svidjela, što smo autoru zamotano u uobičajene fraze i priopćili. Nakon toga nisam očekivao više čuti za (kako sam mislio) „möchte gern pjesnika“, no Ivor me iznenadio poslavši drugu pjesmu koja mi je puno bolje legla i odlučili smo objaviti je. Poslije ove i druge su njegove pjesme i tekstovi pronašli svoje mjesto na stranicama našeg portala, a ja sam prešao put od Savla do Pavla.

„Intelektualna kruljenja“ su nakon „Nebuloza“ (2017.) i „Psihodelija“ (2018.) Ivorova već treća objavljena zbirka poezije. Ono što će svatko odmah zamijetiti je da se u pisanju pjesama Ivor Kruljac odlučio držati se rime. Ova stilska figura je u našem suvremenom shvaćanju poezije passe i više se povezuje s diletantskim lirskim pokušajima pubertetlija nego s „ozbiljnom“ lirikom. No, u Ivorovoj poeziji rima ima izraženu ritmičku, ali i eufonijsku funkciju koje samo podcrtavaju osebujnu notu njegovog stvaralaštva. Druga (meni bitna) njena značajka je humor, koji je bio izraženiji u prve dvije njegove zbirke negoli u posljednjoj i koji često graniči s ironijom. Valja istaknuti i to da Kruljac piše suvremenim jezikom služeći se izrazima kakve inače koristi njegova generacija, jezikom ulice rekli bi mnogi, ali je dobro što ne robuje tome već razvija vlastiti izraz.

Čitajući neko književno djelo, a pogotovo poeziju, ja instinktivno ono što upravo čitam povezujem s nekom glazbom. Tako mi je (na pr.) dok sam čitao Gordanu Majdak u glavi odjekivao glas Josipe Lisac, uz pjesme Maje Šiprak sviralo je Vivaldi, Jozo Nikolić mi svoje priče najčešće slika uz Chopina, a tamne stihove Maria Lovrekovića sa mnom prebire Richard Wagner. „Intelektualna kruljenja“ ponukala su me da posegnem za Satiejem. Kruljenja su ozbiljnija i više obojana tamnim nijansama života od prijašnjih zbirki. Zamišljenija su nad samim sobom i svima okolo, zamagljenija dimom cigareta, te iako omamljena alkoholom bolno svjesna sadašnjeg i budućeg trenutka, stoga su se melankolične note francuskog kompozitora u mojoj glavi spojile s Ivorovim stihovima.

Što na kraju reći? Nema sumnje, naš je dečko (na žalost) odrastao, no njegovim strofama to nije naštetilo. Dapače!

svaka čast dragi čitatelji

što ste stigli do kraja,

stvarno ste do jaja,

puno hvala,

zbog vas ova zbirka nije samo na objavi stala,

(Ivor Kruljac ‘Treća (ne)sreća’)

 

PS:

Ako ste, zbog ili unatoč ovog teksta, poželjeli kupiti „Intelektualna kruljenja“ – moram vas razočarati, to nije moguće. Naime, „Kruljenja“ su, kao i prethodne dvije Ivorove zbirke, dostupna samo online, na poveznici:

https://ivorkruljacpdfzbirkedownloadbesplatno.weebly.com/

I to potpuno besplatno!