POTPORA INOVATIVNIM PODUZETNICIMA U ZICER-u

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izazovna vremena traže izazovna rješenja koja Grad Zagreb potiče kroz cjelovitu i sustavnu podršku startupovima. Kako bi se ublažile posljedice aktualne krize COVID-19 po poslovanje, Grad Zagreb je startupove koji djeluju u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER-a oslobodio plaćanja zakupnine.

Usprkos nikad nižoj razini globalnih gospodarskih aktivnosti, ZICER-ovi startupovi pronašli su u ovoj krizi i nove prilike, a svoje su aktivnosti vrlo brzo prilagodili novonastaloj situaciji pridržavajući se propisanih mjera i radom od kuće. Značajan dio svoje je znanje i resurse stavilo na raspolaganje pri traženju konkretnih načina ublažavanja utjecaja globalne pandemije.

Potencijal za profitom u ovom trenutku nije na listi prioriteta zagrebačkih startupova već je glavni fokus stavljen na društvenu korist, te se njihova rješenja aktivno primjenjuju u različitim institucijama koje su nosioci procesa upravljanja i djelovanja u ovoj kriznoj situaciji.

Startupovi su korištenjem novih tehnologija od umjetne inteligencije, 3D tehnologija, te njihovih inovativnih primjena olakšali djelovanje institucijama, medicinskim djelatnicima, kao i svim ostalim građanima.

Tijekom posljednjeg mjeseca, u ZICER-u inkubirani startupovi razvili su aplikaciju koja educira i predviđa razvoj situacije vezane uz koronavirus, implementirano je više automatskih konverzacijskih robota (od kojih je jedan aktivan kao chatbot Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo), a digitalna tržnica kao alternativa onoj fizičkoj biva prepoznata kao izvrsna mogućnost za nabavku domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Također, 3D printeri su u proteklom periodu značajno doprinijeli u proizvodnji zaštitne opreme a djelatnici ZICER-a uključili su se u proizvodnju zaštitnih vizira na 3D printeru koji je nabavljen kroz projekt opremanja laboratorija financiran strukturnim fondovima. Izrađeni zaštitni viziri za medicinsko osoblje donirani su Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

Aktivnosti podrške poduzetnicima prebačene su na online kanale. Grad Zagreb, usprkos potresu i pandemiji, upravo ugovara konvertibilne zajmove koji su jedinstveni poticajni financijski instrument namijenjen da zagrebačkim startupovima omogući razvoj njihovih proizvoda i značajno im olakša djelovanje u  budućem razdoblju.

 

 

 

 

 

Održan je i prvi online Live Pitch Day koji će iznjedriti drugu generaciju Climate akceleratora, a kojeg Grad Zagreb provodi u suradnji s Europskim institutom za tehnologiju. Imena timova ovog najvećeg europskog programa za akceleriranje klimatski orijentiranih startupova doznat ćemo kroz koji dan.

 

Čeka nas zahtjevno razdoblje, u kojem će Grad Zagreb i nadalje pružati kontinuiranu i konkretnu podršku svojim poduzetnicima. Oslobađanje plaćanja najamnine za poslovni prostor zasigurno će uvelike pomoći zagrebačkim startupovima kako bi mogli nastaviti s redovnim poslovanjem ali i razvojem kreativnih tehnoloških rješenja na korist cjelokupnoj zajednici.