U AMZ-u su osigurane freske iz Ščitarjeva koje se ubrajaju u najznačajnije nalaze na prostoru rimskog grada Andautonije

U Arheološkom muzeju u Zagrebu osigurane su dvije freske s prikazom ljudskih figura nađene u Ščitarjevu (rimski grad Andautonija), a nastale najvjerojatnije krajem 1. stoljeća.

Freska s ljudskim likom svirača iz Ščitarjeva

Freske su bile izložene u stalnom postavu Antičkog odjela na drugom katu Muzeja. Na sreću, tijekom potresa 22. ožujka 2020. godine ove freske nisu oštećene, ali zbog mogućih daljnjih potresa i oštećenja prostora, dana 1. travnja 2020. godine, skinute su sa svojih nosača na zidu i pohranjene u za njih posebno izrađenu postojeću zaštitnu ambalažu. Nakon pakiranja, obje freske prebačene su iz izložbenog u znatno sigurniji prostor muzeja, čuvaonicu Antičkog odjela.

Freska s ljudskim likom plesača iz Ščitarjeva

Radi se o vrlo rijetkom i vrijednom nalazu koji pokazuje način ukrašavanja zidova figuralnim prikazima već u 1. stoljeću. Fragmenti oslikane zidne žbuke nađeni su prilikom arheoloških  iskopavanja 1989. godine na lokaciji terme u Ščitarjevu, a konzervatorsko-restauratorskim radovima od pronađenih ulomaka sastavljene su dvije ljudske figure (visine 51 cm). Ove slikarije najvjerojatnije su ukrašavale zidove grobnice 1. stoljeća i predstavljaju plesača i svirača iz pratnje boga Dioniza te se ubrajaju među najznačajnije nalaze na prostoru rimskog grada Andautonije, lokalitetu gdje Arheološki muzej u Zagrebu vrši istraživanja već više od 50 godina.