Priopćenje SDP-a glede Vladinog paketa mjera za gospodarstvo

SDP je poslao priopćenje za javnost u kojem komentira prijedlog drugih mjera za pomoć gospodarstvu što ga je u javnost iznijela Vlada RH. Isto prenosimo u cijelosti.
ZG-KULT

 

Zagreb, 3. travnja 2020. – Predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, jutros je prije početka nastavka zasjedanja Hrvatskog sabora dao komentar na drugi paket Vladinih mjera za gospodarstvo. Istaknuo je da je od 10 SDP-ovih prijedloga zakona djelomično prihvaćeno samo dva te da je Vladin paket mali korak prema pomoći gospodarstvu, ali ipak nedovoljan. Ističe da će SDP inzistirati na svojim prijedlozima kako bi pomogli radnicima, umirovljenicima, nezaposlenima, onima koji su u zadnja dva tjedna ostali bez posla i svima koji ostaju bez prihoda za svoje obitelji.

„Danas neću govoriti o onim prijedlozima koje smo predložili i mi, a koji su usvojeni, već ću se koncentrirati na rješenja koje je potrebno dodatno ugraditi kako bi negativne posljedice za građane i gospodarstvo bile što manje. Već sada je jasno da će ova kriza i oporavak od nje potrajati, tako da mi u SDP-u smatramo da je nužno osigurati moratorij na kredite na rok od godine dana kako bi poduzetnicima pružili sigurnost da nastave s poslovanjem, a građanima da nastave s normalnim životom, bez straha i neizvjesnosti“ istaknuo je Bernardić.

Također, rekao je da SDP predlaže povećanje osnovice za naknadu radnicima u samoizolaciji na iznos prosječne plaće u RH, plaćeni dopust jednom roditelju za skrb o djeci do 12 godina starosti, povećanje iznosa neoporezivih isplata kako bi poslodavci u posebno osjetljivim djelatnostima u uvjetima corona-krize mogli dodatno nagraditi svoje radnike i da naknada za svakog zaposlenog bude 5100 kuna.

Istaknuo je da za turizam Vlada nije ponudila praktički ništa, osim sitnih tehničkih izmjena, a da je to jedan od sektora u kojem će sasvim sigurno biti najveći pad te je podsjetio da je SDP predložio ukidanje obveze uplate paušalnog poreza za male iznajmljivače i smanjenje PDV-a na ugostiteljstvo i turizam na 5%.

„Iako je uvažen naš prijedlog da se PDV plaća samo po naplaćenoj realizaciji, dok corona-kriza traje, smatramo da to neće biti dovoljno za osiguranje likvidnosti za poduzetnike. Gospodarstvo je pred potpunim kolapsom. Prisutan je ambijent nepovjerenja. Nema plaćanja među dobavljačima. Ljudi su očajni. Stoga, pozivamo Vladu da ukine sve parafiskalne namete, da svojim primjerom vrati povjerenje u plaćanje, da skrati plaćanja države prema dobavljačima na 7 dana, kao i da uspostavi Fond za likvidnost kojim bi po pojednostavljenim i brzim procedurama pomagala privatni sektor u osiguranju dodatne likvidnosti“ rekao je Bernardić.

Istaknuo je i da zbog izvanredne situacije u zemlji Hrvatski sabor mora nastaviti s neprekinutim radom i to na način da se plenarna sjednica održava od ponedjeljka do petka. Također, predlaže da se zasjedanje Hrvatskog sabora nastavi i sljedeći tjedan, da ne bude stanke zbog Uskršnjih blagdana i poziva Predsjedništvo Hrvatskog sabora da u dnevni red sjednice hitno uvrsti SDP-ove predložene zakonske akte i zaključke koji sadrže mjere za saniranje posljedica corona-krize.