Ususret izložbi ‘Od oka k srcu’ Miljenka Domijana u Klovićevim dvorima

Autor: Aleksandar Olujić

26. ožujka 2020. godine, na prvom katu Galerije Klovićevi dvori trebalo je biti svečano otvorenje izložbe Od oka k srcu našeg velikog konzervatora i povjesničara umjetnosti Miljenka Domijana. Zbog svima nam, na žalost, dobro poznate situacije i ova je izložba poput drugih kulturnih događanja morala biti odgođena na neodređeno vrijeme.

Na izložbi Od oka k srcu, koja je spremna za otvaranje u Klovićevim dvorima, biti će prikazani već ranije izlagani ciklusi Domijanovih fotografija Anima et Corpus (Muzej Mimara, 2008.), Bukovačka priča – fotozapisi iz 1974. godine (Etnografski muzej Split, 2010.), Terra Toscana (Muzej Mimara, 2011.), Mare Morlacco (Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, 2013.), Pariški zapisi i flanerije (Studio Moderne Galerije „Josip Račić“, Zagreb, 2015.), Kraške ljepotice Zadarske županije (Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, 2015.), fotografije iz ciklusa Lubenice za dušu (Creski muzej, 2019.), još neizlagan ciklus fotografija Armenia Sacra (2013.) te fotografije i crteže iz nedavno objavljene monografije Dvije obale (2019.).

Miljenko Domijan
Od oka k srcu
Biljezi sjećanja
(Termin izložbe bit će objavljen naknadno)

Kustosica izložbe: Valentina Galović

 

Miljenko Domijan – ‘konzervator vokacijom, a fotograf potrebom duše’

Rođen je u Rabu 1946., Građevinsko-tehničku školu, arhitektonski smjer, završio u Rijeci, gdje je na Pedagoškoj akademiji završio likovnu umjetnost, da bi potom na Filozofskom fakultetu u Zadru završio povijest umjetnosti i filozofiju. Na Internacionalnom centru za zaštitu spomenika ICCROM u Rimu završio specijalistički poslijediplomski studij za zaštitu graditeljskog naslijeđa. Početkom 70-ih radi u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zadru, a od 1977. godine imenovan je njegovim ravnateljem. Sredinom 90-ih godina imenovan je glavnim konzervatorom u Republici Hrvatskoj, a od travnja 1999. do srpnja 2001. obavlja dužnost pomoćnika ministra kulture za zaštitu kulturne baštine, predsjednik je Nacionalne komisije ICOMOS-a (međunarodna nevladina organizacija za zaštitu kulturne baštine) do 2011. godine. Sudjeluje u radu brojnih stručnih komisija i voditelj je mnogih zaštitnih zahvata na spomenicima kulture na području srednje Dalmacije. Kao povjesničar umjetnosti i istraživač povijesne baštine napisao je niz članaka, a posebno se ističe monografija Rab – grad umjetnosti. Autor je brojnih projekata i međunarodnih izložbi o hrvatskoj kulturnoj baštini.

Miljenko Domijan jedna od najzaslužnijih osoba što je Zadar dospio na UNESCO-vu listu svjetske baštine; dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika za 22 godine kontinuirana rada na obnovi dubrovačke baštine; trostruki dobitnik Nagrade Vicko Andrić za skrb o kulturnim dobrima, uključujući i nagradu za životno djelo; Ordena reda Danice s likom Marka Marulića; prvi je Hrvat kome je Srpska pravoslavna crkva dodijelila Orden svetog Save drugog reda za svesrdnu pomoć u obnovi drevnog vjerskog i kulturnog nasljeđa SPC u Dalmaciji; dobitnik je Nagrade Svetozar Pribičević Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj; talijanske državne nagrade Pasquale Rotondi za očuvanje kulturne baštine u ratnim neprilikama; dviju nagrada EU za očuvanje kulturne baštine Europa Nostra – za obnovu rapske ex katedrale te restauraciju Apoksiomena sa suradnicima. Odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u području očuvanja i zaštite hrvatske kulturne baštine.